Povratak na mesto "zločina" 1Foto: EPA/TANNEN MAURY

Posle 14. jula i osvajanja petog Vimbldona u karijeri, Novak Đoković je otkazao učešće na mastersu u Montrealu i otišao na porodični odmor od tenisa, da bi posle „resetovanja“ najbolji teniser sveta držao reket samo na treninzima.

Njegovi navijači su nestrpljivo brojali dane do početka prestižnog turnira u Sinsinatiju (11 – 18. ovog meseca), jer je vodeći na ATP listi izabrao da se baš u Ohaju vrati borbi za bodove, trofeje i rekorde.

Simbolično ili ne, tek osvajač 16 grend slem titula s takmičarskim obavezama nastavlja na mestu koje je najduže pokušavao da „pokori“ i prošle sezone konačno to uspeo. Čak pet puta je bio finalista – 2008, 2009, 2011, 2012. i 2015. godine – pre nego što je lane u ključnom meču savladao Rodžera Federera – 2:0 (6:4, 6:4), postavši jedini u istoriji svog sporta sa podignutim pobedničkim peharima na svih devet turnira iz kategorije 1.000. Prvi vlasnik tzv. zlatnog mastersa mogao bi opet u duel sa pomenutim večitim protivnikom iz Švajcarske i trenutno trećeplasiranim teniserom sveta i to u polufinalu, gde bi s druge strane mreže mogli da se nađu i Stefanos Cicipas (Grčka, 5), Danil Medvedev (Rusija, 9), kao i Nikoloz Bazilašvili (Gruzija, 15). Pre toga treba preskočiti tri prepreke.

Počev od startne u drugom kolu, gde Đoković čeka boljeg iz megdana Sem Kveri (Sjedinjene Američke Države) – Pjer-Igo Erber (Francuska). Ukoliko tu obavi posao kako se to očekuje od čoveka čija se prednost u odnosu na najbližeg mu pratioca Španca Rafaela Nadala meri hiljadama bodova, formu bi mogao da mu testira zemljak Dušan Lajović (bio 26. pre brze eliminacije u Montrealu). Ukoliko je ovaj izbacio Amerikanca Džona Iznera u meču igranom na prelazu između nedelje i ponedeljka po srednjeevropskom vremenu. Posle toga bi ga sačekao četvrtfinalni okršaj sa Rusom Karenom Kačanovim (8), Fabiom Fonjinijem iz Italije (10), kanadskim predstavnikom Denisom Šapovalovim (32) ili Australijancem Nikom Kirjosom (27), poznatog po incidentnom ponašanju na terenu i otvorenom neprijateljskim izjavama o Novaku.

Na drugoj strani žreba su Rafael Nadal, Aleksander Zverev, Dominik Tim, oporavljeni Endi Marej, kao i naš Laslo Đere (37), koji počinje protiv Argentinca Dijega Švarcmana. Ukoliko prođe kvalifikacije turnira, s nagradnim fondom vrednim 6.056.280 dolara, mogao bi da im se priključi i perspektivni Miomir Kecmanović (58)N

Novakova finala

  1. Marej – Đoković 2:0
  2. Federer – Đoković 2:0
  3. Marej – Đoković 2:0
  4. Federer – Đoković 0:2
  5. Federer – Đoković 2:0
  6. Đoković – Federer 2:0

Rekord Rodžera

Švajcarac Rodžer Federer takođe nije nastupao posle poraza u spektakularnom finalu Vimbldona, a narednih dana probaće da pomeri lične i turnirske granice osvajanjem osme titule u Sinsinatiju i ujedno postane najstariji šampion ovog mastersa. Već je rekorder sa trijumfima iz 2005, 2007, 2009, 2010, 2012, 2014. i 2015. godine. Rafael Nadal ima najviše masters titula ukupno (34), ali samo jedna je iz Ohaja (2013).

Sledi Njujork

Nedugo posle borbe na betonu u Sinsinatiju dolazi zaključni grend slem u sezoni 2018/2019. u Njujorku (26. avgust – 8. septembar), na istoj podlozi, a Đoković će tamo ponovo biti u ulozi branioca titule. Osim prošlog leta, nije mu bilo ravnog ni 2011. i 2015. godine na Otvorenom prvenstvu Sjedinjenih Američkih Država, pre čijeg zvaničnog starta će se družiti sa klincima i klincezama u „velikoj jabuci“. Reč je o jednodnevnom hepeningu (24. avgust), poznatom kao Artur Eš dečiji dan.

Nova oprema

Na treninzima u Njujorku poslednjih dana Novak Đoković se pojavio u novoj opremi Lakoste brenda. Prvi nosilac turnira i prvi reket sveta igraće mečeve u crvenoj majici i plavom šorcu, s detaljima crvene boje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari