Pozovi Uroša i Lea radi pobede 1Foto: STARSPORT

Ako Partizan u nedeljnom meču poslednjeg kola srpskog fudbalskog šampionata, protiv Mladosti, uzme makar jedan bod, potreban za odbranu prvog mesta i 27. šampionski pehar u klupskoj trofejnoj sali, slavljenički šampanjac trebalo bi da otvore Uroš Đurđević i Leonardo da Silva Souza.

Mada su u Humsku stigli u smiraj prelaznog roka i prvi put zaigrali jedan pored drugog tek u sedmom kolu Superlige, napadač mlade reprezentacije Srbije i centarfor/krilni vezista iz Brazila brzo su postali i do kraja ostali ključne figure tima sa crno-bele strane Topčiderskog brda. Bez njih dvojice ne bi bilo ni serije od 33 utakmice bez poraza, u oba domaća takmičenja, jer uvek kada bi negde zaškripalo neko od njih ili skupa (na čak 11 mečeva) bi dao gol i pogurao Parni valjak ka bodovima. Đurđević 24 puta, zbog čega mu se smeši Zlatna kopačka SL, a Leonardo u dve situacije manje, uz nemali broj međusobnih asistencija i pogodaka spakovanih ostalim izabranicima trenera Marka Nikolića. Bilo da su im rivalski treneri davali striktnog čuvara ili preuzimanjem pokušavali da ih zaustave, nekadašnji fudbaler Palerma, Vitesea i Rada (Đurđević) i član Anžija, Metalurga iz Donjecka i Enozisa (Leonardo) nalazili su načina da pogode mrežu – iz akcije, posle prekida, sa zemlje ili iz vazduha. Dešavalo im se da budu neprimetni na terenu, da „siluju“ loptu u želji da preteknu jedan drugog u trci za zvanje prvog strelca lige i promašuju idealne šanse, ali retko kada su skidali dres a da pre toga nisu makar jednim pogotkom obradovali navijače. Na tzv. malim utakmicama i (večitim) derbijima, bez ikakve razlike u pristupu i želji.

Otuda ne čudi što je baš ova kombinacija najubitačnija u poslednjoj deceniji na terenima od Subotice do Kosovske Mitrovice. Manje ili više daleko ispred nekih drugih, činilo se potonjim generacijama nedostižnih strelaca iz Humske. Poput para Lamine Dijara (12) – (12) Stevan Jovetić iz sezone 2007/2008, trija Dijara (19) – Almami Moreira (9), (8) Gabrijel Kleo (2008/2009), para Dijara (14) – (14) Kleo (2009/2010), trilinga Ivica Iliev (13) – Radosav Petrović (9) – (9) Prins Tagoe (2010/2011), trojke Zvonimir Vukić (13) – Nemanja Tomić (11) – (11) Dijara (2011/2012), para Aleksandar Mitrović (10) – (7) Lazar Marković (2012/2013), tandema Nemanja Kojić (7) – (7) Petar Škuletić (2013/2014), dvojca Škuletić (14) – (9) Danko Lazović (2014/2015) i para Valerij Božinov (18) – Andrija Živković (7) iz prethodne takmičarske godine.

Možda Leonardo i Đurđević ne bi bili ni izbliza ovako efikasni u ozbiljnijim ligama od naše, a pogotovo u evropskim mečevima, koje nisu stigli da „omirišu“ s timom iz Humske, ali ono što niko ne može osporiti je da su sportski direktor Ivica Iliev i trener Marko Nikolić njihovim letošnjim dovođenjem „uboli“ kapitalna pojačanja. Vredne (pre)jakih ugovora za domaće fudbalske neprilike. Verovatno i berićetnih prodaja ovog leta ili, najkasnije, na zimu. Samo je pitanje koliko će uprava hteti i umeti da isprati takmičarske ambicije Ilieva i Nikolića, odnosno da li će ih ostaviti za verovatno učešće u kvalifikacijama za Ligu šampiona ili će brže, bolje utopiti njihove fenomenalne individualne sezone i tim transferima popuniti prilične rupe u klupskom budžetu, ali u isto vreme osakatiti ekipu za letnje izazove.

Oda zahvalnosti Vučiću

Dan pošto je generalni direktor Miloš Vazura apelovao na navijače da više ne skandiraju protiv srpskog premijera i predsednika Aleksandra Vučića, inače neskrivenog zvezdaša koji je svojevremeno izjavio da neki igrači Partizana „imaju dve leve noge“ a francuskom premijeru Manuelu Valsu poklonio Zvezdin dres prilikom zvaničnog susreta, uprava Partizana je saopštenjem još jednom podsetila „Grobare“- „koliko je lično Aleksandar Vučić imao razumevanja kada je Partizanu bilo teško, kada je vojevao bitku sa organima UEFA…“. Uz napomenu da je „Premijer Srbije i izabrani predsednik reprezent državnog jedinstva i personifikacija demokratske tekovine da poštujemo izbor i volju većine nas“.

Policija otvara tribine?

Prema odluci Disciplinske komisije Fudbalskog saveza Srbije tribine stadiona Partizana trebalo bi da ostanu zaključane do kraja sezone, zbog uvredljivog skandiranja na račun FK Vojvodina u poslednjem beogradskom duelu sa Lalama, ali nije nemoguće da navijači ipak prisustvuju meču sa ekipom Mladosti (nedelja, 18.30) i eventualnoj predaji šampionskog pehara. Ako policija proceni da je bolje da „Grobari“ budu na tribinama umesto oko stadiona, kao što je to bio slučaj protiv Voždovca. Jer, u isto vreme Zvezda na „Rajku Mitiću“ igra sa Radničkim.

Finale Kupa u Humskoj

Posle izmeštanja finala Kupa Srbije iz Novog Sada u Beograd žrebom je odlučeno da domaćin poslednje utakmice 11. izdanja najmasovnijeg domaćeg fudbalskog takmičenja bude branilac trofeja Partizan, koji će 27. maja ugostiti Crvenu zvezdu. Biće to njihov prvi direktan Kup okršaj od osamostaljivanja zemlje i čak četvrti ovosezonski duel, posle dve pobede crno-belih i jednog remija u Superligi. U poslednjem zajedničkom finalu Kupa, tadašnje Srbije i Crne Gore, 2001. godine Partizan je slavio s 1:0 na stadionu crveno-belih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari