Aleksandar Scekicfoto STARSPORT

Aleksandar Šćekić je još 22. januara prešao iz Partizana u Zaglebje, ali ovih dana su počeli da se vuku repovi transfera crnogorskog reprezentativca iz srpskog u poljski klub. Sve zbog toga što je defanzivni vezista crno-belih otišao bez obeštećenja, iako je za Humsku 1 bio ugovorno vezan do leta 2023. godine.

Novu epizodu izlizane domaće fudbalske priče o razlazima na štetu klubova, po principu „ti nam oprostiš dug, a mi ti damo čiste papire“, pokrenuli su navodi Nova S.

Prvo da su podnete tužbe Fudbalskom sudu Međunardone fudbalske federacije protiv Zaglebja i samog igrača, kao i disciplinske prijave Fudbalskom savezu Poljske na račun istog kluba i Šćekića – u oba slučaja zbog nedozvoljenog pregovaranja iza leđa ljudi iz Partizana (bez navođenja potpisnika istih).

A, onda i krivične prijave Višem javnom tužilaštvu u Beogradu protiv predsednika Partizanovog Upravnog odbora Milorada Vučelića, prvog čoveka Nadzornog odbora Miloša Kostića i generalnog direktora crno-belih Miloša Vazure.

Takođe bez navođenja identiteta onog ko je presavio tabak,  ali sa napomenom da su razlog bile osnovane sumnje u  zloupotrebu službenog položaja i nesavestan rad klupskih funkcionera, odnosno posledični minusi u Partizanovom i budžetu države Srbije, jer bi prvi zaradili od obeštećenja a drugi na konto oporezivanja regularne prodaje fudbalera čija je procenjena tržišna vrednost iznosila 1,8 miliona evra u vreme transfera.

Vreme će pokazati ko je u pravu a ko u krivu u konkretnom slučaju, odnosno kako će proći ovi procesi – pod uslovom da uopšte budu utvrđeni elementi za njihovo pokretanje pred tri instance – ali neke stvari su već neupitne tj. dokazive.

Šćekić je samo jedan u nizu fudbalera kojima su Partizan, Crvena zvezda i brojni srpski klubovi neredovno uplaćivali ugovoren novac, a oni na tu kartu zaigrali kada im se ukazala prilika da odu u inostranstvo, gde su isplate potpisanog tačne u dan ili makar redovnije nego na našem komadu Balkana.

U slučaju momka kog je Partizan 2018. godine doveo za 100.000 evra obeštećenja turskom Genčlerbirligiju, reč je o (oko) 130.000 evra duga, kako je rečeno Danasu od izvora dovoljno upućenog u problematiku.

Kao stranac iz Crne Gore, kvaritelj protivnikove igre imao je pravo da već posle dva meseca zastoja u isplatama jednostrano raskine saradnju na štetu kluba, ali je on ipak nastavio da izvršava svoje obaveze i pokušao da izvuče makar deo svojih para, ne želeći da rešavanje spora prepusti (za „uvozne“ igrače) nadležnim organima FIFA.

Desetog decembra 2021. godine predao je pisanu opomenu klubu, sa sve faktima o visini duga, utvrđene od strane uglednog finansijskog sudskog veštaka, koji je pronašao da na računu u banci nedostaje sedam mesečnih uplata.

Klub je imao zakonski rok od 15 dana da se izjasni i za to vreme je izmoljakao „tamte za vamte“ dogovor u vidu pisane izjave, sa potpisom direktora Vazure, da će ga pustiti da slobodno „odleprša“ u bilo koju novu sredinu ako transfer bude realizovan do 15.2.2022.

Na konto tog njegovog opraštanja duga i klupskog odricanja od zarade, u predviđenom periodu Šćekić je dobio potreban sertifikat, postpisao pristupnicu Zaglebju i do sada odigrao dve utakmice poljskog šampionata.

Verovatno i ne sluteći da će se dići dževa oko njegovog transfera, odnosno da će neko vrlo upućen u isti, podnetim prijavama i tužbama podsetiti srpsku javnost na lošu praksu zakidanja budžeta fudbalera i klubova.

Mada je pitanje koliko ovu i zanimaju takve stvari, s obzirom da je oguglala na razne devijacije u našoj državi, društvu i sportu, pa i na rasprostranjeno deljenje funkcija ljudima koji se ne razumeju u svoj posao ili ga rade ispod žita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari