Jučerašnja priprema za selekciju Bugarske poslužila nam je da analiziramo utakmicu protiv Finaca jer nam se takva igra više ne sme ponoviti. Naše istočne komšije imaju dva nova momenta. Jedan je sigurno njihov trener Pini Geršon. Njegovo najveće oružje jeste sjajna psihička i mentalna priprema ekipe.

Jučerašnja priprema za selekciju Bugarske poslužila nam je da analiziramo utakmicu protiv Finaca jer nam se takva igra više ne sme ponoviti. Naše istočne komšije imaju dva nova momenta. Jedan je sigurno njihov trener Pini Geršon. Njegovo najveće oružje jeste sjajna psihička i mentalna priprema ekipe. Drugi momenat jeste naturalizovani Amerikanac Džaber koji ima punu slobodu u igri. Mi moramo da iskorigujemo odbranu koja mora da nam omogući više od trećine lakih poena – akcentovao je probleme koji moraju biti prevaziđeni selektor srpskog tima.

Parovi 5. kola

Srbija – Bugarska, Mađarska – Finska, slobodna je Italija. Tabela: Bugarska 3-0, Srbija 2-1, Italija 1-3, Mađarska 1-2, Finska 1-2.

Bugari stižu osokoljeni odličnim nastupima na prethodne tri utakmice. Stojkov i drugovi poseduju solidan kvalitet koji im daje za pravo da se nadaju pobedi na gostovanju u Srbiji. Igru istočnih komšija odlikuje koncizan napad. Naturalizovani Amerikanac Ibrahim Džaber veoma često sa visokim igračima upražnjava igru dva na dva. U takvim okolnostima plejmejker Bugarske šutira iz svih pozicija. Odlikuje ga dobar šut iz trka što je takođe zaštitni znak Filipa Videnova i kapitena Todora Stojkova. Krilni igrač Lukoila poseduje sjajnu percepciju igre u toku cele utakmice. U stanju je da svoj individualni kvalitet podredi ekipi. Uz dobar pregled igre, Stojkova krase domišljate asistencije i vrhunski šut za tri poena. Veliku opasnost srpskim igračima mogli bi da predstavljaju krilni centar Dejan Ivanov kao i bek italijanskog Rietija Filip Videnov. Njih dvojca često igraju dva na dva. U takvoj napadačkoj postavci Ivanov kao polivalentan igrač koristi šut sa poludistance. Ako dođe do preuzimanja u situaciji „mis meča“ novi krilni centar Zadra u stanju je da iskoristi svoju finu leđnu tehniku. Ne sme se prenebregnutu činjenica da je na klupi Bugarske vrhunski stručnjak Pini Geršon. Izraelski trener poseduje neverovatnu energiju i u stanju je da na izuzetan način motiviše ekipu. Posle otkaza u atinskom Olimpijakosu, Geršonu bi eventualni plasman na evropsko prvenstvo sa Bugarskom bila odlična preporuka za novi angažman u nekom od evroligaških timova.

Tradicija je na srpskoj strani

U dosadašnjem odmeravanju snaga legitimni naslednici SFRJ i SR Jugoslavije imaju bolji skor. Odigrane su ukupno 62 utakmice a odnos je 44-18 u korist srpske reprezentacije. Poslednji takmičarski meč ujedno je bio i najzanimljiviji. Naime, u kvalifikacijama za EP u Atini 1995. godine u odlučujućoj utakmici tadašnja SR Jugoslavija savladala je posle produžetaka selekciju Bugarske 93-87.

U svakom slučaju ovaj meč je veoma važan za srpsku reprezentaciju. Bitan je svaki detalj, uključujući i koš razliku koja bi na kraju kvalifikacija mogla da bude i odlučujući faktor za plasman na evropsko prvenstvo. Meč u Areni počinje u 20.30 uz direktan prenos na RTS-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari