Predsednik Uniksa: Zvezda neće biti usamljena 1foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto

U Crvenoj zvezdi nisu pristali da u Kaunasu, pred meč sa Žalgirisom, izađu na teren noseći baner sa natpisom „Stop ratu“ u bojama ukrajinske zastave. Navijači Žalgirisa su crveno-bele zbog te odluke konstantno vređali tokom utakmice, prvocirali uvredljivim izrazima na račun države Srbije… U Zvezdi su odluku objasnili da nisu želeli politizaciju jedne košarkaške utakmice, što je kasnije potvrdila i Evroliga, a razumevanje je javno iskazao i predsednik Uniksa.

Litvanska i zapadnoevropska javnost osudile su potez crveno-belih, ali su ostale neme na vređanje države Srbije i njenog naroda u Žalgirio areni, dok je podršku crveno-belima pružio njihov dojučerašnji rival u Evroligi, Uniks, koji je kao još dva ruska kluba CSKA i Zenit, izbačen iz takmičenja zbog invazije na Ukrajinu.

„Igrači Zvezde su postupili ispravno. Mislim da uskoro neće biti usamljeni u ovakvim akcijama. Sve bi trebalo da ide na bolje, da dođe na svoje mesto. A sport da se kloni politike i političkih izjava“, istakao je Jevgeni Bogačev, predsednik Uniksa.

On veruje da će se situacija uskoro smiriti, kao i da će u dogledno vreme strani sportisti koji su samovoljno napustili Rusiju u poslednjih mesec dana, poželeti da se vrate.

„Čitao sam da će se legionari uskoro vratiti u naš hokej. To raduje. Dobro im je kod nas, sviđa im se u Rusiji. Siguran sam da će se isto desiti i u košarci“, otkrio je Bogačev.

Zvezda je posle meča u Kaunasu, podnela žalbu Evroligi jer su u Žalgirio areni „kršena osnovna načela i Bylaws-a Evrolige.“

Evroliga je, potom, po automatizmu pokrenula postupak protiv organizatora utakmice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari