Predsednik Vaterpolo saveza Srbije: Za Nikolu Jakšića se traži fudbalsko obeštećenje - bahato i nedopustivo 1photo: Pedja Milosavljevic / STARSPORT)

U poslednjih par meseci vaterpolo reprezentativci Srbije doživeli su velike probleme u VK Novi Beograd.

Vaterpolo klub Novi Beograd odlučio je posle završetka regionalne lige da do kraja sezone suspenduje Dušana Mandića čak i da mu uskrati pravo treniranja sa ostalim saigračima iz prvog tima.

Sličan tretman, kasnije u toku takmičarske godine, doživeo je i Nikola Jakšić.

Zbog loših partija, Novi Beograd je nedavno obznanio da Jakšić može da napusti klub ukoliko zainteresovana strana uplati 150.000 evra na ime obeštećenja. U suprotnom, postoji mogućnost da do isteka ugovora (2025. godine) reprezentativac Srbije u civilu posmatra saigrače.

U svetu vaterpola opcija obeštećenja gotovo da i ne postoji, a visina koju bi trebalo da plate klubovi koji bi želeli da angažuju Jakšića veoma je visoka.

S tim u vezi, danas se oglasio i Viktor Jelenić, predsednik Vaterpolo saveza Srbije.

– Pojavljuju se mišljenja da je Savez trebalo da reaguje u ovim događanjima, posebno kada se radi o igračima koji su među najboljima na svetu. Ne može Savez da se meša u odnos kluba i igrača. Igrač kada potpiše ugovor ima prava i obaveze. Nisu nas pitali kada su potpisivali ugovor, to je njihov međusobni odnos – istakao je Jelenić putem sajta Vaterpolo saveza Srbije.

Jelenić je izneo i svoje mišljenje o čitavoj situaciji gledajući isključivo kroz prizmu da su obojica reprezentativci Srbije.

– Sigurno da ga imam, to je lično mišljenje. Nije u redu da se sa dva najbolja igrača na svetu, dvostruka olimpijska pobednika, momaka koji treba da budu nosioci nove reprezentacije, tako nešto radi. Bio sam godinama predsednik kluba i znam kako je to. Ne može da se jedan igrači za vreme prvenstva pošalje da trenira sa drugim timom, da se za drugog napravi obeštećenje od 150.000 evra koje je fudbalsko za naše prilike. Pri tome da mu je neizvesna igračka budućnost ako se novi klub ne pronađe.

Iznenađen je Jelenić i poslednjom izjaovm Slobodana Sora, sportskog direktora Novog Beograda, da postoji šansa da se Jakšić vrati u takmičarsku ekipu ukoliko se tokom leta dokaže u kapici reprezentacije Srbije.

– Takva izjava je bahata, to nema nigde. Jasno mi je da postoji interes kluba, ali svaki interes svakog kluba je manji od interesa reprezentacije i države Srbije. Da se to našim igračima dogodilo u inostranstvu pa nekako i da razumem. Ali dogodilo se trenutno najboljoj ekipi u Srbiji i po meni je to nedopustivo.

Pred srpskim državnim timom su evropske kvalifikacije i dva velika takmičenja ovoga leta.

– Pre svega igračima i sručnom štabu želim zadravlje i uspeha na predstojećim takmičenjima. Uroš Stevanović je napravio odlične pripreme u Kragujevcu pred polazak na dugačak put. Ubeđen sam da će na kraju puta ovog leta imati situaciju koja će nas zadovoljiti i pokazati šta nam treba pred naredne sezone. Treba da nam bude jasno da smo na novom putu, da nam treba vreme, strpljenje i rad. Ambicije jesu velike ali moramo uvek da budemo na zemlji – jasan je prvo čovek Vaterpolo saveza Srbije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari