Predstavljamo rivale Srbije u grupnoj fazi Mundobasketa: Saša Đorđević adut Kineza, krilo Zvezde predvodi Portoriko, Južni Sudan debitant 1Aleksandar Đorđević. Foto: Srđan Stevanović / Starsport

Žrebom koji je danas obavljen u Manili odlučeno je da će Srbija biti u Grupi B u prvoj fazi Mundobasketa, a protivnici „orlova“ biće Kina, Portoriko i Južni Sudan.

Ekipa selektora Svetislava Pešića imala je puno sreće u žrebu za grupnu fazu, jer su rivali reprezentacije koje su po kvalitetu daleko iza Srbije.

Protivnik u prvom kolu, 26. avgusta biće reprezentacija Kine, koju od novembra prošle godine sa klupe predvodi bivši legendarni srpski košarkaš i bivši selektor Srbije Aleksandar Đorđević.

On je peti stranac koji je vodio nacionalnu selekciju ove zemlje, a i njegovi prethodnici su bili legendarni treneri – Del Heris, Jonas Kazlauskas, Bob Donevald i Panajotis Janakis.

Kina, koja se trenutno nalazi na 27. mestu FIBA rang liste najboljih reprezentacija sveta, će na ovom Mundobasketu zabeležiti svoj deseti nastup na šampionatima sveta, a najveći uspeh ostvarili su 1994. godine kada su zauzeli osmo mesto na prvenstvu u Kanadi.

„Zmajevi“ su najbolja azijska reprezentacija, a legendarni Jao Ming je nekoliko sezona bio među najboljim centrima u NBA ligi.

U ekipi koja će nastupiti na Mundobasketu samo dvojica igrača ne igraju u kineskim klubovima – Liu Čuanksing je član Brizbejn Bulitsa, dok Žu Kui nastupa za Melburn Finiks.

Selekcija Portorika je redovan učesnik svetskih šampionata, prvi put se na ovom takmičenju pojavila još 1959. u Čileu, a najveći uspeh im je četvrto mesto 1990. godine.

Ova reprezentacija je dugo važila za „nezgodnog rivala“ reprezentaciji Jugoslavije, jer je, iako autsajder, u par navrata uspevala da pobedi jednu od najboljih selekcija sveta.

Portoriko nikada nije osvajao medalje na Olimpijskim igrama i šampionatima sveta, ali je na Panameričkim igrama dva puta stizao do zlatne medalje u duelima sa reprezentacijom SAD.

Predstavljamo rivale Srbije u grupnoj fazi Mundobasketa: Saša Đorđević adut Kineza, krilo Zvezde predvodi Portoriko, Južni Sudan debitant 2
Džon Holand. Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Trenutno se nalaze na 20. mestu FIBA rang liste najboljih reprezentacija na svetu, a očekuje se da će na predstojećem Mundobasketu ekipu selektora Nelsona Kolona predvoditi Džon Holand, košarkaš Crvene zvezde.

Južni Sudan je reprezentacija koja će debitovati na šampionatima sveta na ovogodišnjem Mundobasketu, ali, to je zemlja sa velikom košarkaškom tradicijom.

Tokom kvalifikacija trener ove reprezentacije bio je Luol Deng, bivši košarkaš Čikago Bulsa i Lejkersa, a iz ove zemlje je poreklom i čuveni Manute Bol.

Najpoznatiji košarkaš ove afričke selekcije je Venjen Gabrijel, trenutno član Los Anđeles Lejkersa, ali je neizvesno da li će igrati na Mundobasketu. Najbolji igrač Južnog Sudana u kvalifikacijama za šampionat sveta bio je Madžok Deng, donedavno član australijskog tima Kern Tajpans.

Na FIBA rang listi najboljih selekcija sveta nalaze se na 62. mestu, a selektor Južnog Sudana je Rojal Ajvi, jedan od pomoćnih trenera u Bruklin Netsima.

Svi mečevi Grupe B biće održani u Kezon Sitiju, najvećem gradu na glavnom ostrvu Luzon i nalazi se u okrugu Manile, a prvo kolo je na programu 26. avgusta kada se sastaju Srbija – Kina, odnosno Portoriko i Južni Sudan.

U drugoj fazi takmičenja, dva prvoplasirana tima iz Grupe B formiraće novu grupu, zajedno sa dve najbolje selekcije iz Grupe A, koju čine Angola, Dominikanska Republika, Filipini i Italija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari