Japanski grad Osaka od danas je domaćin 11. svetskog prvenstva u atletici na kojem će svoje mesto zauzeti i reprezentacija Srbije. Na takmičenju na kome je učešće najavilo oko 3200 učesnika nastupiće i sedmoro atletičara iz Srbije, kojima će osnovni cilj biti pre svega poboljšanje ličnih rezultata i pokušaj dostizanja norme za učešće na Olimpijskim igrama u Pekingu.

Japanski grad Osaka od danas je domaćin 11. svetskog prvenstva u atletici na kojem će svoje mesto zauzeti i reprezentacija Srbije. Na takmičenju na kome je učešće najavilo oko 3200 učesnika nastupiće i sedmoro atletičara iz Srbije, kojima će osnovni cilj biti pre svega poboljšanje ličnih rezultata i pokušaj dostizanja norme za učešće na Olimpijskim igrama u Pekingu. Najzvučnija imena u srpskom sastavu svakako su veterani Dragutin Topić i Dragan Perić, kojima će ovo verovatno biti i poslednje učešće na smotri ovakve vrste. U dosadašnjim nastupima na SP, a bilo ih je po sedam, nijednom nisu uspeli da se popnu na pobedničko postolje, a najbliži medalji bili su 1999. godine Topić, kada je bio četvrti, a Perić 2001. peti.
Pored Topića i Perića, Srbiju će predstavljati i Milan Jotanović u bacanju kugle, Predrag i Nenad Filipović u disciplini hodanje i dve dame – Dragana Tomašević, koja se takmiči u bacanju diska i Marina Munćan (1500 metara). Što se tiče ostalih učesnika, zanimljivo je to da će jedna od najboljih sedmobojki današnjice Karolina Kluft zauzeti svoje mesto na prvenstvu, na kom će ciljati treće uzastopno zlato, dok muški takmičari najavljuju obaranje rekorda u sprinterskim disciplinama. Tako američki atletičar Tajson Gaj smatra da bi u Osaki rekord na 100 metara mogao vrlo lako da bude oboren.

Nagradni fond sedam miliona dolara

Nagradni fond ovogodišnjeg SP iznosiće čak 7.194.000 dolara, saopštio je Organizacioni komitet šampionata. Zlatna medalja u pojedinačnoj konkurenciji biće premirana sa 60.000, dok će one osvojene u štafetnoj iznositi 80.000. Takmičari koji uspeju da obore svetski rekord imaće najviše koristi jer će taj uspeh biti nagrađen sa 100.000 dolara. Inače, ovogodišnje prvenstvo oborilo je rekord i po pitanju broja zemalaj učesnica, pošto je prethodni držala Sevilja sa 202 države.

– Podloga je izuzetno brza i siguran sam da će pasti svetski rekord. Ne znam da li ćemo to učiniti Asafa Pauel ili ja, ali rekord će pasti – uveren je Gaj.
Rekord drži Asafa Pauel (9,77 sekundi), a ove sezone najbrže je istrčao 9,90, dok je Gajevo vreme 9,84. Još jedan Amerikanac je najavio obaranje rekorda. Trkač na 400 metara Džeremi Variner nada se da je konačno došlo vreme da se obori rekord legendardnog Majkla Džonsona koji je on ustanovio pre osam godina u Sevilji (43,18 sekundi). Prvenstvo će trajati do 2. septembra, a očekuje se nastup oko 3200 takmičara iz 203 zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari