Prelomnica na oba fronta 1foto: Srđan Stevanović /Starsport

Pozvao je Branko Lazić i Novaka Đokovića da im se pridruži tokom energetske interakcije sa navijačima nakon trijumfa nad Makabijem.

Bila je to četvrta vezana evroligaška pobeda košarkaša Crvene zvezde na kraju izuzetno napornog ciklusa utakmica posle kojeg su crveno-beli ušli u plej-of zonu najelitnijeg takmičenja, zadržavši lidersku poziciju u ABA ligi.

Lep potpis izabranika Dejana Radonjića zapravo samo predstavlja uvod u još naporniji ciklus presudnih mečeva za srpskog velikana na oba takmičarska fronta, u formi čak jedanaest duela od čega samo četiri domaćinstva.

Od toga koliko se puta budu popeli na „pobedničko postolje“ zavisiće i ostvarenje sna o nastupu u plej-ofu Evrolige, odnosno ispunjenje cilja da se doigravanje u ABA ligi dočeka sa liderske pozicije.

Eliminacijom ruskih klubova, Zvezda je postala kandidat za mesto u plej-ofu. Nakon četiri vezana trijumfa zvanično je i ušla među osam odabranih, međutim u poslednjih pet kola imaće izuzetno težak zadatak da tu poziciju i sačuva.

Odigraće crveno-beli čak četiri utakmice van Beograda: gostovaće Barseloni, Albi, Bajernu, potom i Žalgirisu, dok će se od regularnog dela oprostiti pred svojim navijačima protiv Efesa, 7. aprila.

Osim duela u Kaunasu, Lazića i saigrače očekuju krajnje negostoljubiva gostovanja protiv timova koji će se svi boriti ili za mesto u plej-ofu ili za što bolju startnu poziciju. Između evroligaških iskustava u narednih mesec dana Zvezda će odigrati regionalne utakmice, svesna da je u prednosti nad Partizanom, matematički, samo dve pobede.

Poznato je da već u ponedeljak dočekuje Studentski centar u 22. kolu (18.00), a zatim 22. marta gostuje sve boljoj Ciboni. Između proputovanja Nemačkom moraće 26. marta da se vrati u Beograd i ugosti Krku. Zvezda 2. aprila gostuje Borcu, a 9. će upriličiti domaćinstvo FMP.

Ono što je vrlo važno, termini dva veoma bitna regionalna meča još uvek nisu određeni i to za duele sa ekipom Budućnosti u Podgorici, odnosno u nekadašnjem Pioniru protiv Igokee.

Fascinantno, ujedno i zabrinjavajuće deluje podatak da su crveno-beli od prvog abaligaškog meča protiv Splita u hali „Aleksandar Nikolić“ do danas već odigrali pedeset utakmica i da su posle finala Kupa Radivoja Koraća, u tri nedelje u devet navrata izlazili na megdan rivalima.

U narednih mesec dana, crveno-beli će samo četiri, od pomenutih 11 utakmica odigrati pred svojim navijačima. Potrošnja igrača je ogromna, najbolje ilustrovana podatkom da je Nikola Kalinić u poslednja četiri meča igrao 120 minuta, Nejt Volters više od 100, a sličan “učinak” mogao je da ima i Ostim Holins.

Da se nije povredio protiv Makabija, a povreda kolena zahteva samo nekoliko dana pauze.  S tim u vezi, proširenje rotacije povratkom Markovića i Cirbesa bili bi od velike važnosti za Dejana Radonjića.

Koji je posle četvrte vezane evroligaške pobede izvojevane protiv Makabija častio svoje saradnike i igrače sa dva slobodna dana. Novo okupljanje zakazano je za nedelju, kada će crveno-beli obaviti pripreme za abaligaški duel sa Studentskim centrom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari