Fudbaleri Partizana nisu se vratili neobavljena posla iz Bakua, kako se to jedan od najiskusnijih među njima Veljko Paunović pribojavao, jer im duplo vredan gol na strani daje velike šanse da se plasiraju u treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona i tako makar osiguraju prestrojavanje u trku za Kup UEFA, ali igra protiv (samo) žilavog azerbejdžanskog prvaka Intera realizaciju (pre)ambicioznog plana proboja u odabrano evropsko društvo svodi na domen teorije.

Fudbaleri Partizana nisu se vratili neobavljena posla iz Bakua, kako se to jedan od najiskusnijih među njima Veljko Paunović pribojavao, jer im duplo vredan gol na strani daje velike šanse da se plasiraju u treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona i tako makar osiguraju prestrojavanje u trku za Kup UEFA, ali igra protiv (samo) žilavog azerbejdžanskog prvaka Intera realizaciju (pre)ambicioznog plana proboja u odabrano evropsko društvo svodi na domen teorije.
Ako se lakoća primanja golova u nedavnom prijateljskom duelu sa Lionom (1:3) mogla zabašuriti pričom o očigledno velikom zaostatku u kvalitetu sa francuskim gigantom, umorom od priprema, tremom i neuigranošću debitanata, neiskustvom pojedinaca i povredama koje su suzile prostor za kadrovske manevre na nekim pozicijama, očajna rola na otvaranju nove sezone ne može se i ne sme objasniti lošim danom, igrom slučaja, manjkom sreće, čak ni posledicom tropske vreline u prestonici Azerbejdžana. U Humskoj, istina, to i ne pokušavaju. Sportski direktor Tomić, trener Jokanović, kapiten Đorđević, ključni igrač Moreira… svi su se u taboru crno-belih samokritički složili da je „parni valjak“ sasvim zaribao u prvih sat i po dvomeča s neuglednoim imenjakom italijanskog velikana i da ako se pod hitno ne našteluje nema šta da traži u predvorju Lige šampiona. Pitanje je, međutim, ima li se dovoljno vremena za sklapanje zamišljenog mozaika. Uprkos nemoći demonstriranoj u drugom poluvremenu, kada je naš šampion ličio više na ad hok skrpljenu ekipu nego na brižljivo kreiran tim s nekoliko vrsnih pojedinaca, teško je pretpostaviti da Jokanovićevi izabranici neće 6. jula iskoristiti prednost domaćeg terena i u revanšu pokazati rivalu ko je „stariji“. Problem je u slabostima koje se ponavljaju i mogu biti kobne u odlučujućim okršajima za Ligu šampiona, a Partizanova igra ih ima previše u ovom trenutku.

BOGUNOVIĆ: Ovakvi ne možemo u elitu

Miloš Bogunović ne može da uživa u prvom golu za Partizan. Bivši napadač Rada, koji je u Bakuu na levom krilu zamenio olimpijca Tošića, ostao je pod utiskom „katastrofalne“ igre svog tima.

– Imamo rezultat koji nas praktično vodi u treće kolo, verujem da ćemo u drugih 90 minuta značajno popraviti utisak iz Bakua, ali ne mogu da ne konstatujem da je iza nas jako loša partija. Idealno smo otvorili utakmicu, a onda se nepotrebno povukli i igru prepustili domaćinu, koji je kako je vreme odmicalo sve više osvajao teren, hrabrije napadao i ozbiljnije pretio. Mnogo toga moramo ispraviti, ne samo u odbrani nego i u napadu, jer nećemo uvek moći dati pogodak iz jedne šanse. Moramo to da uradimo, pošto ovakvi teško da možemo u Ligu šampiona – realan je poenter „parnog valjka“, koji ni sam nije dovoljno pokazao u Azerbejdžanu.

Koliko u fazi defanzive, toliko i pred tuđim golom. Razmak između linija je velik, nema potrebnog ispomaganja i agresivnosti, previše se greši na sredini terena, što komplikuje posao ionako neuigranoj i nesigurnoj zadnjoj četvorci, malo je upotrebljivih lopti za špiceve, još manje pravih šansi, nema jasne ideje, dovoljne koncentracije, odgovornosti, samopouzdanja… Remi s Interom samo je pojačao utisak o manjkavostima postojeće koncepcije i forme, koji moraju biti drastično i brzinski otklonjeni, jer zdrava osnova postoji.

BOŽOVIĆ: Moramo se brzo popraviti

Da nije bilo sjajnih reakcija Mladena Božovića, koji je u drugom poluvremenu bio poput glinenog goluba na strelištu, Partizan bi revanš susret dočekao s debelim zaostatkom u pogocima.

– Slutili smo težak meč, ali ne i onakav razvoj događaja posle našeg rano datog gola. Stvarno ne znam razlog našeg povlačenja, ali jasno je da se moramo brzo popraviti ako hoćemo dalje. A smatram da možemo do 3. kola. Pred nama su dani ozbiljne analize i velikog rada, koji bi uz maksimalan angažman, drugačiji pristup i podršku navijača trebalo da nam donesu pobedu u revanšu. Neka u sredu junak utakmice bude neki moj saigrač iz napada – priznaje i priželjkuje crnogorski reprezentativac, koji polako postaje oslonac ekipe.

U suprotnom, Partizan će opet morati da se zadovolji borbom za domaće trofeje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari