Premijera „remontade” na novom San Mamesu: Skoro pa isto kao pred očima Save Miloševića 1Foto: EPA-EFE/Luis Tejido

U trećem kolu španskog fudbalskog prvenstva Atletik je u Bilbaou savladao Betis s 4:2.

To nije bila svakidašnja pobeda, a evo i zašto.

Na novom San Mamesu, koji uskoro puni deset godina, domaćin je prvi put načinio potpuni preokret u utakmici domaće lige i to tako što je posle vođstva gostiju iz Sevilje s 2:0 preokrenuo rezultat u svoju korist još u prvom poluvremenu.

Betis je mrežu zatresao preko brazilskog napadača Vilijana Žozea u 2. minutu i bivšeg Realovog člana Španca Iska u 10, a onda je Niko Vilijams, španski reprezentativac na Mundijalu u Kataru prošle godine, iznudio dva penala (poslednji Atletikov igrač nad kojim su u jednoj utakmici načinjena dva prekršaja za najstrožu kaznu bio je Hoseba Etčeberija protiv Barselone 2000).

Premijera „remontade” na novom San Mamesu: Skoro pa isto kao pred očima Save Miloševića 2
Foto: EPA-EFE/Luis Tejido

Oba puta, u 30. i 45. minutu, hladnokrvnost je ispoljio Mikel Vesga, koji je u anale kluba ušao kao prvi s dva pogotka s bele tačke u prvom poluvremenu na meču La Lige.

Prva polovina utakmice je produžena taman toliko da se u strelce upiše i udarna igla Gorka Guruzeta.

Takav obrt u režiji Atletika poslednji put je viđen 17. decembra 1944.

Granada je na svom terenu imala prednost od 2:0, a Baskijci su preokrenuli golovima Nanda u 26. minutu i svoje legende Telma Zare u 31. i 42. Rezultat se nije menjao do kraja.

Protiv Betisa jeste, jer je Atletik preko Unaija Gomeza dao pogodak u 84. minutu – 4:2.

U klupskoj istoriji su na San Mamesu zabeležene još dve „remontade”, što je španski izraz za potpuni preokret, ali obe su se dogodile na starom stadionu, sagrađenom 1913, a srušenom na svoju stogodišnjicu.

Atletik je kod kuće gubio s 2:0 i protiv Real Sosijedada 1929, a smogao je snage da i onda pobedi s 4:2, s tri gola u drugom poluvremenu.

„Remontada” za nezaborav desila se 22. januara 2005. Osasuna je vodila i s 3:0 do 60. minuta, a zatim je domaćin, kojem je trener bio Ernesto Valverde, postigao četiri pogotka. Pobedonosni je dao mladi Hulen Gerero u 89. minutu.

U gostujućem timu, pod trenerskom palicom Meksikanca Havijera Agirea, na klupi je ostao Savo Milošević. Prednost nad njim da uđe u igru umesto Kamerunca Pjera Veboa, jednog od strelaca, dobio je Australijanac Džon Aloizi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari