Preminuo Điđi Riva, najbolji strelac azura: Bez uloge na premijeri, a glavni glumac u reprizi finala s Jugoslavijom u Rimu 1968. 1Foto: EPA/FABIO MURRU

Legenda italijanskog fudbala Điđi Riva preminuo je u 79. godini, prenela je Fudbalska federacija Italije (FIGC).

Najbolji strelac u istoriji reprezentacije Italije razboleo se u nedelju u svom domu i od tada je hospitalizovan u Kaljariju, gradu u kojem je proveo skoro celu igračku karijeru između 1963. i 1977. godine.

„Điđi Riva je otelotvorio mit o slobodnom čoveku i izvanrednom fudbaleru“, rekao je predsednik FIGC Gabrijele Gravina u saopštenju za javnost.

Riva je sa 35 golova na 42 utakmice najbolji strelac italijanske reperezentacije, sa kojom je osvojio Evropsko prvenstvo na Apeninima 1968.

Tek što se oporavio od loma noge godinu ranije, snašli su ga problemi s preponama pa je na Šampionatu Starog kontinenta pred domaćom publikom odigrao samo jedan meč – najvažniji.

Pošto nije bilo pobednika u finalu na Olimpijskom stadionu u Rimu između Italije i Jugoslavije (1:1), koja je u polufinalu u Firenci nezaboravnim golom Dragana Džajića izbacila svetskog prvaka Englesku, utakmica je ponovljena kroz dva dana na istom mestu.

Selektor azura Feručo Valkaređi je nagovestio Rivi da će mu biti glavni adut u napadu. Zamolio ga je da izdrži što duže.

Riva je u 12. minutu savladao Iliju Pantelića. Italija je drugi gol za konačnih 2:0 postigla u 31. minutu.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari