Šahovski velemajstor Svetozar Gligorić preminuo je juče u 90. godini u beogradskom Urgentnom centru od posledica moždanog udara. Gligorić je titulu velemajstora dobio 1951. godine. Osvojio je 13 medalja na Šahovskim olimpijskim igrama – dve zlatne, šest srebrnih i pet bronzanih, kao i 10 medalja na Evropskim prvenstvima.


Gligorić je rođen 2. februara 1923. godine u Beogradu, završio je osnovnu školu „Kralj Petar Prvi“, a zatim Prvu mušku gimnaziju. Veći deo karijere proveo je u Partizanu, mada je jedan od osnivača Sportskog društva Crvena zvezda. Radio je kao novinar Borbe, NIN-a i Radio Beograda, gde je dobio priznanje „Zlatni mikrofon“. Njegova knjiga o meču stoleća između Spaskog i Fišera u Rejkjaviku 1972. godine dostigla je tiraž od nekoliko stotina hiljada primeraka. Prošle zime objavio je prvi muzički CD pod nazivom „Kako sam preživeo 20. vek“ na kojem se nalazi 12 kompozicija svih muzičkih pravaca.

Ministarka omladine i sporta u vladi Srbije Alisa Marić uputila je Šahovskom savezu Srbije saučešće povodom njegove smrti.

– U ime Ministarstva omladine i sporta i u svoje ime izražavam duboko saučešće i tugu povodom smrti najvećeg srpskog šahiste svih vremena i iznad svega plemenitog i blagorodnog čoveka, velemajstora Svetozara Gligorića. Naš Gliga je proneo slavu jugoslovenskog i srpskog šaha u svetu i bio učitelj i uzor generacijama mladih šahista. Bila mi je čast decenijama poznavati ga i učiti od njega. Neka mu je večna slava – navodi se u saučešću koje je uputila Alisa Marić.

Datum i mesto sahrane jednog od naših najboljih šahista svih vremena biće naknadno objavljeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari