Preporođeni Janko i maratonac Viktor 1Foto: FoNet/AP

Najbolji srpski teniser i prvi reket sveta Novak Đoković dočekao je da, makar na dan, bude u medijskoj senci svojih zemljaka i prijatelja Janka Tipsarevića i Viktora Troickog.

Njihove pobede su u prvom kolu Otvorenog prvenstva SAD imale veću specifičnu težinu od njegovog trijumfalnog početka odbrane titule na zadnjem grend slemu u sezoni.

Posebno Tipsarevićeva. Em je izbacio domaćeg takmičara, ljubimca njujorške publike i jednog od nosioca turnira, em su mu tih 3:1 (7:6, 6:7, 6:3, 6:3) protiv Sema Kverija bili najveći trijumf posle dvoipogodišnje borbe s povredama, operacija, kraćih ili dužih odsustava. Sve i da nekada osmi igrač na ATP listi ne „preživi“ današnji duel sa Špancem Pablom Karenjom Bustom, četvrti trijumf u sedmom meču sa četvrtfinalistom Vimbldona biće mu jak stimulans za neke buduće dane u sportu koji je jedno vreme mrzeo.

– Svašta sam prošao za ove dve i po godine, ali najgora su mi bila četiri meseca provedena u krevetu, kada nisam smeo ni mogao ništa da radim. Mrzeo sam tenis i sport, uopšte. Bio sam ljubomoran na sve sportiste, jer su oni mogli da trče i rade žele, a ja sam samo ležao i gledao u televizor. Ne želim da kukam, sve je to sada iza mene, samo pričam kako je bilo – iskren je Tipsarević posle prve grend slem pobede od 2013. godine.

Ono što posebno raduje u Tipsarevićevoj igri protiv Kverija na mestu gde je dva puta u karijeri stizao do četvrtfinala jeste njegova fizička spremnost, koju duguje (i) radu sa profesorom Duškom Ilićem, predavačem „Biomehanike i motorne kontrole“.

– Radili smo i ranije u kraćim intervalima, a on mi je stalno govorio da ima plan kako da me dovede u „tip-top“ stanje, kako on kaže, i sada smo na pravom putu. Ekonomičnost u kretanju bila je moj najveći problem – ono je ranije bilo suviše na mišiće i to mi je oduzimalo mnogo energije. Vežbamo što je više moguće da budem brži i agilniji po terenu, onda ću zaista moći da stavim u funkciju forhende i bekhende. Nije dovoljno reći „vidi Đokovića kako se kreće, hajde i ti isto“ – otkriva Janko, trenutno 250. u poretku tenisera, pred meč s puno bolje rangiranim Bustom (39), s kojima se nikada nije sretao.

Troicki je zdrav i prav, ali ga godinu dana nije bilo na terenu, zbog suspenzije, i važi za nekoga ko može skoro sa svakim da igra egal, ali i da izgubi od bilo koga, pa bi slavlje u maratonskom meču sa Moldavcem Raduom Albotom – 3:2 (5:7, 3:6, 6:4, 6:4, 7:6) trebalo da ga okuraži pred duel sa DŽeraldom Donaldsonom. Viktor (32) i mladi Amerikanac (122) su, inače, nepoznanica jedan drugome.

– Najbitnije je da se fizički odmorim i oporavim, odnosno naspavam posle tako dugog i toliko komplikovanog meča. Dobro se osećam, idem dalje – poručio je iz „Velike jabuke“ jedan od trojice predstavnika Srbije u drugoj rundi borbi u muškom singlu.

 

 ‘]
Đoković i dublovi

I juče je trebalo da se pojavi veliki broj naših predstavnika na terenu. U singlu samo Novak Đoković, u meču drugog kola sa Jiržijem Veselim, dok su ostali imali zakazane dubl susrete. Dušan Lajović i Viktor Troicki sa francuskim parom Adrijano Manarino i Pol Anrij Matje, Janko Tipsarević i Jen-Hsun Lu iz Kineskog Tajpeha sa špansko-italijanskom kombinacijom Inigo Servantes – Paolo Lorenci, Nenad Zimonjić i Čeh Radek Štepanek protiv Indijca Roana Bopana i Danca Frederika Nilsena, Aleksandra Krunić i Rumunka Andra Mitu protiv Marine Eraković sa Novog Zelanda i Aranče Pare Santonje iz Španije. Jedina preostala srpska teniserka u ženskom singlu Jelena Janković je pre drugog kola u pojedinačnoj konkurenciji, sa Švajcarkinjom Ksenijom Knol u paru trebalo da se sastane sa Australijankom Samantom Stosur i Kineskinjom Šuai Ženg.

 

Ana se žali na zglob’]

Nezadovoljna rezultatima i igrom u poslednje vreme, Ana Ivanović je posle brze eliminacije sa US opena najavila mogući odlazak na operaciju i dužu pauzu.

– Problem sa ručnim zglobom počeo je još tokom sezone na travi. Posle pauze koju sam napravila, to se smirilo, a bolovi su se ponovo javili uoči turnira u Sinsinatiju, posle Olimpijskih igara u Riju. Zglob se upalio i sada me baš boli. Moram da se konsultujem sa lekarom, ali je moguća čak i operacija. Ne mogu da spustim ruku uz telo – požalila se 28. teniserka na WTA listi.

 

Rekord Karlovića’]

Hrvatski teniser Ivo Karlović novi je rekorder njujorškog grend slema u broju serviranih aseva tokom jednog meča. On je u pobedi nad Jen Sun Luauom sa Tajvana – 3:2 (4:6, 7:6, 6:7, 7:6, 7:5) uputio čak 61 početni neodbranjiv udarac, ubedljivo pretekavši Holanđanina Ričarda Krajičeka, koji je davne 1999. godine u četvrtfinalu odservirao 49 aseva. U istoriji tenisa najviše aseva zabeležio je Amerikanac DŽon Izner i to 113, u pobedi protiv Francuza Nikole Maua 2010. godine u prvom kolu Vimbldona, kada je peti set završen rezultatom 70:68.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari