Primorska i Mega uvertire za derbi 1Foto: STARSPORT

Rezultati tokom pripremnog perioda najčešće nisu najrelavantniji parametar urađenog; s tim u vezi pre dve sezone u ABA ligi su i osmislili Superkup kao najbolji vid predsezonskog takmičenja koji bi najvećim takmacima trebalo da posluži kao najzahvalnija provera krvne slike.

Crvena zvezda je doputovala u Zagreb kao poslednji osvajač ne samo Superkupa, već i ABA lige i večeras bi u četvrtfinalu naspram sebe trebalo da ima vrlo zanimljivog rivala u vidu slovenačke Primorske. Partizan će na samoj uvertiri odigrati meč sa Megom i ukoliko ostvari očekivan rezultat, baš kao i Zvezda, već u subotu na programu bi mogao da bude prvi večiti derbi u kalendarskoj 2019/20. Na drugoj strani kostura, u petak se sastaju novoformirana Cedevita Olimpija i FMP, odnosno Budućnost i Cibona.

Opšti je utisak da je Zvezda tokom leta formirala sastav koji bi po imenima mogao da se svrsta među tri najjača u poslednjoj deceniji bogate istorije kluba sa Malog Kalemegdana. Crveno-beli će u prestonici Hrvatske u četvrtfinalu naspram sebe imati najveći hit slovenačke klupske košarke.

Iako postoji tek tri godine, klub iz Kopera je samo prošle takmičarske godine u vitrine smestio čak četiri pehara, zaključno sa šampionskom titulom u domaćem prvenstvu i ABA 2 ligi. Jurica Golemac, bivši reprezentativac Slovenije, dočekao je 2017. priliku da se dokaže kao prvi čovek struke, učinivši u rasponu od samo dve takmičarske godine od Primorske najbolji slovenački klub.

U Goranu Jagodniku, bivšem košarkašu Hemofarma, pronašao je odličnog saradnika u ulozi tim menadžera. U želji da ove sezone naprave nešto bolji balans između mlađih i iskusnijih igrača angažovani su centar Žiga Dimec, kao i bek šuter Stefon Holt. Nejc Barič i Aleksandar Lazić dovedeni su kako bi se proširila baza darovitih košarkaša među kojima se posebno ističe Žan Mark Šiško 21-godišnji plej koji je sa svega 18 godina na pojedinim utakmicama bio startni organizator igre Cibone.

Šiško je 2018. i stigao u Primorsku vođen idejom da napokon dobije adekvatan prostor koji je u ABA 2 ligi iskoristio prosečno postižući 10 poena, uz 7,5 asistencija (najbolji asistent ABA 2 lige). Pod košem bi tandem mogli da čine srpski igrači Jagodić-Kuridža i Ivan Marinković, obojica pozamašnog regionalnog iskustva.

Mega je, čini se kao nikad ranije, toliko podmladila ekipu da će Edin Atić i Luka Ašćerić sa 22 godine biti najstariji u sastavu Dejana Milojevića. Klub je letos doveo dvojicu izuzetno darovitih centara iz Slovenije i Crne Gore rođenih 1999. godine. Jurij Macira (211 cm) je još 2016. otišao u Baskoniju, dok je Marko Simonović (210 cm) Crnu Goru napustio 2015. otišavši prvo u Italiju, a potom u ljubljansku Olimpiju.

Od 13 igrača u sastavu, nekolicina njih poput Luke Cerovine i Aleksandra Langovića igraće na dvojnu registraciju za OKK Beograd zbog čega će često najdarovitiji juniori trenirati sa seniorima nalik centru Mihailu Mušikiću.

FMP je zadržao gro igrača iz prošle sezone, zaključno sa darovitim momcima iz podmlatka Crvene zvezde (Uskoković, Simović, Momirov, Đorđević, Popović). U Železnik su vraćeni Ilija Đoković, potencijalni reprezentativac Srbije, Aleksa Radanov (primetno unapredio telo) i Marko Tejić. Za trenera Vladu Jovanovića vrlo je bitna stvar što su u klubu ostali Stefan Pot i Duop Rit, nosioci igre iz prošle sezone, dok se puno očekuje od Okbena Ulubaja (potencijalnog reprezentativca Turske) i Marka Pecarskog, do skora najtalentovanijeg srpskog igrača koji se u poslednje dve sezone izgubio tražeći se na mestima četvorke i petice.

Budućnost i Cedevita Olimpija

Time što nisu odbranili titulu u ABA ligi, košarkaši Budućnosti ostali su ove sezone bez učešća u Evroligi. Podgoričani su shodno tome i koncipirali tim za takmičarsku 2019/20 koji će sa klupe predvoditi Slobodan Piksi Subotić. Bez naglašeno poznatih karijera, ali sa i te kako finim biografijama stigli su letonski reprezentativac Martins Meiers, odlični šuter Skot Vud, kao i dobri bekovi Skot Bamfort i DŽastim Kobs, koji je prošle godine nastupao za Cedevitu. Stigao je i nešto korpulentniji Hasan Martin iz Nemačkog Bejruta, dok će ostatak ekipe činiti uglavnom opšte poznata imena crnogorske klupske košarke.

Gašenjem Cedevite, odnosno fuzijom sa Olimpijom tokom leta formiran je klub Cedevita Olimpija čiji je sastav baziran na temelju iskusnih regionalnih igrača poput Marka Simonovića, Jake Blažića, Filipa Krušlina, Eda Murića, Andrije Stipanovića, Mirka Mulalića, Saše Zagorca… Dovedeni su i internacionalci formata DŽamara Botrajta, Majkla Hopkinsa, Kodija Mekintajera, ali je celokupni utisak da ekipa Slavena Rimca nije kadra da se umeša u borbu za regionalnu titulu.

Raspored Superkupa

četvrtfinale

četvrtak

Partizan – Mega 17.00

Crvena zvezda – Primorska 20.00

petak

Cedevita Olimpija – FMP 17.00

Budućnost – Cibona 20.30

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari