Pritisak Ukrajine nije uspeo, Australija potvrdila dobrodošlicu ruskim i beloruskim teniserima 1EPA/LUKAS COCH

Pojedinci već učestvuju na turnirima uoči Australijan opena, a sada je sigurno da ćemo ih gledati i na grend slemu u Melburnu.

„Teniseri iz Rusije i Belorusije mogu da učestvuju na pojedinačnim međunarodnim turnirima, uključujući i Australijan open. To odgovara principima, koje je postavio ministar sporta u zemlji“, saopštila je Teniska federacija Australije, a prenela ruska novinska agencija TASS.

Prethodno je ukrajinski ambasador na Petom kontinentu, Vasilij Mirošničenko, pozvao Australiju da zabrani učešće teniserima iz Rusije i Belorusije u Melburnu, smatrajući to pravom kaznom za sportiste iz države koja je vojno napala Ukrajinu i njihove kolege iz zemlje koja je pozdravila pomenuti čin agresije.

Međutim, čelnici TFA su izignorisale njegov apel, držeći se istovremeno odluke Međunarodne teniske federacije (ITF) da, od prošlog marta, suspenduje samo ekipne nastupe Rusije i Belorusije, kao i organizaciju ATP i WTA turnira na teritoriji dve bivše sovjetske republike.

Jedino su čelnici Vimbldona postušpili drugačije, pa ruskih i beloruskih teniserki i tenisera nije bilo u programu jedinog grend slema na travi. Zbog čega ni nastupi ostalih nisu bodovani, a organizatori Otvorenog prvenstva Engleske morali su da plate i značajnu novčanu kaznu.

Ovogodišnji Australijan open počinje 16. januara i trajaće do 29. dana istog meseca.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari