Priznanje za generaciju 1Foto: tasmajdan.rs

Vaterpolisti su ponos Srbije, njihovi višedecenijski uspesi na velikim takmičenjima konstantan razlog za radost nacije.

A nešto više od 2.000 srećnika imaće večeras privilegiju da, na beogradskom bazenu Tašmajdan, poslednji put u kompletnom sastavu vidi u vodi generaciju osvajača svega što se moglo osvojiti u ovom sportu, odnosno pokloni se trofejnom prijateljsko-kumovskom tandem Slobodan Nikić – Živko Gocić, kojem će revijalni duel s Timom sveta biti oproštajni ples u kapici s državnom zastavom i grbom.

– Nije svejedno, osećam veliko uzbuđenje. Drago mi je što se, nama u čast, sve ovo organizuje. Biće tu i za Bobana i za mene nama najdraži ljudi, prijatelji iz vaterpola, van njega… Biće to dan za pamćenje, događaj za čitav život – iskren je tihi kapiten i dobri duh „plavih delfina“ Živko Gocić.

Pošto je pre toga predvodio ekipu u veličanstvenoj i teško ponovljivoj „zlatnoj seriji“ na OI, prvenstvima Evrope i Sveta, u FINA kupu i Svetskoj ligi.

Nikiću je jednako drago što će baš na ovakav način reći zbogom reprezentaciji, čije je boje branio koliko nijedan drugi vaterpolista pre njega.

– Svi nam govore da ovako nešto zaslužujemo. Prvi odlazimo iz generacije koja je ostvarila neverovatnu dominaciju. Sećam se da je Savez pre osam-devet godina završio sa organizacijom Dana vaterpola. Drago mi je što se sada obnavlja na ovakav način i voleo bih da ga bude i narednih godina… Ovo je prilika da se kroz naš oproštaj oda priznanje i kompletnoj ekipi koja je ostvarila vrhunske rezultate. Mi smo samo bili njen deo – skromno podseća robusni centar mekog srca, s dugim klupskim stažom u Partizanu, Pro Reku, Nišu, Kamoljiju, Jadranu, Olimpijakosu, Galatasaraju i OSC-u.

Ceo prihod od prodatih karata namenjen je lečenju paralizovanog dečaka Andreja Petrovića.

Od braće Varga do Moline

Tim sveta vodiće trener aktuelnog evropskog prvaka, dubrovačkog Juga, Vjekoslav Kobešćak, a Srbiji će se suprotstaviti: Hristos Afrudakis (Grčka), Aleksandar Ivović, Predrag Jokić, Miloš Šćepanović (Crna Gora), Marko Avramović, Marko Ćuk (Srbija) Slobodan Soro (Brazil), Paulo Obradović, Luka Lončar (Hrvatska), Deneš Varga, Daniel Varga, Gabor Kiš, Norbert Madaraš (Mađarska), Giljermo Molina (Španija) i Lukaš Seman (Slovačka).

Zoran Milenković: Kuda ide vaterpolo?

– Čestitam dečacima iz ekipe Partizana na sjajnoj igri. Kažem dečacima, deci, jer oni su u proseku stari 19 godina. Za mene su oni pobedili u ovoj utakmici. Odigrali su odlično, protiv mnogo jače i iskusnije ekipe Hanovera, kojoj isto čestitam na pruženoj partiji. Partizan je zaslužio pobedu, ali ova utakmica je pokazala da ljudi iz vrha svetskog i evropskog vaterpola treba da razmisle u kom pravcu ovaj sport ide – rezigniran je suđenjem u prvom remiju Partizana u ovosezonskoj Ligi šampiona trener Zoran Milenković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari