Prodavci polovnih knjiga na obali Sene odbijaju privremeno seljenje zbog ceremonije otvaranja Igara u Parizu 2024. 1Foto: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

U Francuskoj se bune i prodavci polovnih knjiga.

Oni žučno odbijaju da budu privremeno raseljeni sa obala Sene zbog ceremonije otvaranja XXXIII letnjih olimpijskih igara u Parizu 25. jula 2024,  kada svečanost prvi put neće biti održana podno tribina stadiona već će se defile učesnika obaviti na plovilima nizvodno u dužini od 6 kilometara.

Procenjuje se da bi zarad oslobađanja mesta uz reku za nekoliko desetina hiljada gledalaca potrebno izmestiti oko 570 bokseva s knjigama, što je 59 odsto od ukupnog broja.

Predstavnik udruženja prodavaca knjiga Žerom Kale tvrdi da su neke kutije previše krhke za seljenje, predočavajući da bi njihova obnova pre vraćanja na staro mesto koštala oko 1,3 miliona evra.

„Mi smo jedan od glavnih simbola Pariza, nematerijalno dobro grada. Tu smo več 450 godina. Da nas zbrišu sa lica zemlje kada praznovanje Igara treba da bude praznovanje Pariza bezumni je čin“, vapi Kale.

Grad, međutim, uverava prodavce da će sve proći u najboljem redu, ukazujući im da preuzima svaku odgovornost za eventualna oštećenja. Ubeđuje ih i da će to biti pravi čas da se največa knjižara pod vedrim nebom u svetu kandiduje za nematerijalnu kulturnu baštinu Uneska.

Policija poziva prodavce da postupe po naređenju, jer tako u velikoj gužvi koja se očekuje predupređuju rizik od terorizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari