Protesti zbog nove staze za bob i sankanje u Kortini d`Ampeco 1Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Međunarodni olimpijski komitet je pre četiri godine izabrao Milano i italijanski skijaški centar Kortinu d` Ampeco za domaćine 25. zimskih igara, koje će se održati od 6. do 22. februara 2026.

Jedan od nosača italijanske kandidature bilo je obećanje da će biti izgrađena nova staza za bob i sankanje i to mestu stare staze „Euđenio Monti“, na kojoj je održano takmičenje na zimskoj olimpijadi 1956, jedinoj prethodnoj u Kortini. Staza je zatvorena 2008.

 

Protiv izgradnje su ustale ekološke organizacije i lokalni meštani, koji ističu da će novo postrojenje štetno da utiče na životnu sredinu.

Žulja ih i to što izgradnja treba da košta 80 miliona evra, dvostruko više od prvobitnog predračuna. Staza je, dakle, neodrživa i ekološki i ekonomski, a drži se i da izvorna staza ima vrednost istorijskog nasleđa i da je zato ne treba dirati.

Tender je otvoren pre dva meseca, a još nije stigla nijedna ponuda. Zato provejava zabrinutost hoće li se uopšte stići, a gradonačelnik Inzbruka (austrijski grad domaćin 1964. i 1976) nudi se da pritekne u pomoć da se bob i sankanje održe u tom zimskom centru. Između Kortine i Inzbruka ima oko 160 kilometara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari