Protiv Hrvatske pred ulazak u Rio 1Foto: Starsport

Srpski košarkaši počeli su sa aklimatizacijom na zimu u Južnoj Americi iz jedne od hladnijih tačaka – argentinske Kordobe.

Dnevna temperatura ne prelazi 13 stepeni, što je ozbiljno prodrmalo Vladimira Štimca, koji je Južnu Ameriku oduvek, kao i mnogi, povezivao sa lepim vremenom i raskošnim plažama. Ako se na prohladno vreme nadoveže i propisna hladnoća u halama gde treniraju, sasvim je logično da puleni Aleksandra Đorđevića imaju još veću želju da generalnu probu završe na kvalitetan način i sa puno optimizma usele se u olimpijsko selo 2. avgusta. Srbija je već sinoć odigrala prvi susret u Kordobi protiv Francuske, dok će se u noći između subote i nedelje nameriti na Argentinu (2.00), a u ponedeljak uveče odigrati generalku sa Hrvatskom (23.00).

– Posle dugog putovanja polako se navikavamo na vremensku razliku i ovdašnje vremenske uslove. Dosta je hladno i u dvorani gde treniramo, tako da ne mogu da kažem da su uslovi idealni, ali isto je i ostalim reprezentacijama. Došli smo ovde sa priprema na Kopaoniku i trebaće nam vremena da uđemo u ritam utakmica. Ovaj turnir će biti pravi način da to uradimo – predočio je selektor Đorđević.

Odluka da se neposredno uoči olimpijskog turnira odigraju tri utakmice sa selekcijama koje će konkurisati za medalju u Riju usko je povezana sa željom stručnog štaba da od starta “olimpijskog maratona” budu u “šampionskom tonu”.

– U interesu nam je da igramo što jače pripremne utakmice, jer znamo da nas u Riju čeka učešće na veoma ujednačenom olimpijskom turniru. Domaćini sa svojim zvezdama Đinobilijem, Skolom, Noćionijem, uz dosta mladih igrača, forsiraju brzu, agresivnu i borbenu košarku. Posle minimalnog poraza od Australije, dobili su Litvaniju posle dva produžetka i pokazali snagu. Hrvati dolaze izuzetno motivisani i rasterećeni, posle velikog uspeha u kvalifikacijama, gde su direktno izbacili Grke i Italijane i najzad kvalitet sa “papira” pretočili u rezultat. Oni su veoma uravnotežena ekipa na svim pozicijama, sa Dariom Šarićem koji ima sve značajniju ulogu u timu – analizirao je selektor preostale protivnike na turniru.

Kvalifikacije – put do medalje

Naša reprezentacija je u prošlosti četiri puta učestvovala u kvalifikacijama za Olimpijske igre, ne računajući ovogodišnje, i u tri navrata je kasnije osvajala medalje na Igrama. Prvi put je nastupila u kvalifikacijama za OI u Rimu 1960. zauzevši odlično 6. mesto, zatim za Meksiko 1968. kada je osvojena prva medalja (srebro) u istoriji naše muške košarke. Identičan uspeh ponovljen je na OI u Montrealu 1976, dok je u Los Anđelesu 1984, nakon uspešno završenih kvalifikacija, osvojena bronza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari