Prva prilika za "osvetu" 1

Bio je april 2014, fajnal-for ABA lige u Beogradu, igrale su se poslednje sekunde polufinalnog duela kada je Nolan Smit trojkom, maltene sa centra, poslao Partizan u evroligašku istoriju u kojoj je već treću sezonu.

Okolnosti su se promenile, završni turnir pretvoren je u plej-of, a samim tim i način dolaska do najelitnijeg evropskog takmičenja potpuno je drugačiji. Iako je format promenjen, želja košarkaša Partizana da se na neki način „osvete“ Cedeviti vrlo je izražena; evroligaške ambicije još uvek stanuju u Humskoj, a da bi se povećale, crno-belima je neophodan jedan brejk u polufinalnom serijalu plej-ofa ABA lige. Subotnji, uvodni susret u Zagrebu, možda je i najbolja prilika da učenici Aleksandra Džikića uhvate rivala nespremnog na agresivnost, u kombinaciji sa vojničkom disciplinom Novice Veličkovića i saigrača (19.00).

Korpulentni i harizmatični stručnjak u Zagreb je poveo svih 16 igrača; Karahodžić sigurno neće nastupiti, možda i Gordon, čiji je smisao angažovanja ozbiljno doveden u pitanje. Partizanova odbrana druga je najbolja u ABA ligi (iza Zvezdine), dok je napad Cedevite i statistički najproduktivniji u regionu. Kamerna atmosfera u Domu sportova sigurno će predstavljati olakšavajuću okolnost za Beograđane, ali i ispit zrelosti za domaćina, koji se obrukao na poslednjem međusobnom susretu u Zagrebu, jer su bezrazložno napadnuti navijači crno-belih, u kafiću nadomak hale. Cedevita je oba puta bila bolja u regularnom delu, međutim u odnosu na prvi susret u Beogradu ostali su bez Pjera Džeksona, izuzetnog individualca na mestu pleja, koji je „sam“ pobedio Partizan.

– Celu sezonu se pripremamo za ovaj deo. Mnogo toga smo prošli da bi smo stigli do ovde. Bilo je stvarno teških trenutaka, ali sam zadovoljan kako je ekipa odradila dosadašnji deo posla. Međutim, to je sada prošlost. Ne znači ništa. One su jedan pokazatelj, a ovo što sledi je nešto sasvim novo. Dolazi plej-of sa Partizanom i nadam se da uz pomoć publike i pune dvorane možemo ostvariti naš cilj, a to je prva pobeda. Prošle sezone smo imali 2-0 protiv Zvezde pa su nas oni dobili u polufinalu – poručio je Veljko Mršić, trener Cedevite.

U taboru crno-belih niko javno nije insistirao na tome da je plasman u finale plej-ofa apsolutni imperativ, ipak, renome kluba i slavna istorija prosto opominju svakog igrača da se osrednjost ne priznaje. Crno-beli su u regularnom delu imali dva „neplanirana“ poraza (Olimpija i Igokea); činjenica da su ostvarili samo jednu pobedu u duelima sa ekipama koje su se plasirale u plej-of (Crvena zvezda) još jedan je vid motivacije pred subotnji meč u Zagrebu.

Boutrajt: „Martovsko ludilo“

– Ovo je uzbudljivo. Četiri godine proveo sam na univerzitetu i uvek je ovo bilo najzabavnije doba godine. Počinje „March Madness“ u univerzitetskoj košarci, a u mnogim drugim državama plej-of. Radujem se tome. Regularnu sezonu završili smo kao drugi, ali mislim da smo u poslednjim utakmicama dodatno napredovali. Iskreno, iz moje perspektive, nisam igrao tako dobro i mogu mnogo bolje – poručio je šampion NCAA lige 2014. sa Univerzitetom Konektikat, koji je krajem novembra stigao u Zagreb iz kineskog Gvangžua.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari