Prva stepenica - Portoriko 1Foto: Fonet / Aleksandar Koković

Košarkaški savez je uradio sve papreno je platio dobijanje jednog od tri Kvalifikaciona olimpijska turnira, više od tri miliona evra otišlo je na račun FIBA da bi se rapidno povećale šanse košarkaša Srbije da se nađu u Riju.

Uz SAD, Australiju, eventualno Francusku, bili bismo jedna od retkih reprezentacija koja bi na Olimpijskim igrama imala učesnike u muškoj i ženskoj konkurenciji, što je jedan od posebnih motiva zbog kojih će Dragan Đilas biti jedan od najvatrenijih navijača pulena selektora Aleksandra Đorđevića. Sve što je urađeno u prethodnih dvadesetak dana dobiće “bukvalan prevod” od večeras i meča sa selekcijom Portorika u Kombank areni (21.00). NBA ritam očekuje Miloša Teodosića i saigrače jer bi od 4. do 9. jula trebalo da odigraju četiri meča sa trijumfalnim epilogom da bi se našli u Riju. Ako pobede Portoriko, jasno je da će već moći da se koncentrišu na potencijalnog rivala u polufinalu (petak), jer Angola u sredu (18.00), zaista ne bi trebalo da predstavlja veći problem. Finale je u subotu.

Do utakmice sa Češkom ili Letonijomč eventualno autsajderom Japanom, “orlovima” predstoji izuzetno jak test sa aktuelnim šampionom Srednje Amerike, koji je u Beograd stigao sa dvojicom vrhunskih plejmejkera. Karlos Arojo i Džej Džej Barea poseduju veliko NBA iskustvoč Arojo ima poslednju neslavnu sezonu u Barseloni, generalno je sa 37 godina veteran i daleko od igračkog zenita, ali je svakako idejni vođa reprezentacije. Barea je od 2006. u NBA, osim perioda između 2011. i 2014. u Minesoti, profesionalnu karijeru provodi u Dalasu, u kojem je i prošle sezone bio rezervni organizator igre. Tehnički je perfektno obučen, dobar je individualac, solidnog prodora, kvalitetnog šuta sa distance i pregleda igre koji je skladu sa NBA standardima. Prošlu sezonu završio je sa prosekom od 10.9 poena i 3.5 asistencija, uz najbolji procenat šuta za tri poena, uz sezonu 2007/08.

– Do koliko juče smo se bavili sobom, koliko nam je to ovih 15-20 dana rada dozvoljavalo, a od subote smo koncentrisani na prvog protivnika, reprezentaciju Portorika, koja dolazi nakon osvajanja Centrobasketa, prvenstva Centralne Amerike. Izuzetno su jaka ekipa na spoljnim pozicijama, sa mnogo talenta, izuzetno ponosna, dugo igraju zajedno. Prema tome, neće biti nimalo lako – ukazao je selektor Đorđević na činjenicu da su košarkaši Portorika velike patriote i da decenijama unazad sa velikim ponosom nastupaju za otadžbinu.

Takvim pristupom u prošlosti su umeli da iznenade favorite, čak i reprezentaciju SFRJ sa Draženom Petrovićem, Divcem, Rađom, Kukočem na Svetskom prvenstvu u Argentini 1990. Iako osim pomenute dvojice plejmejkera javnosti ostala imena nisu poznata, uglavnom je reč o američkim đacima koji su nastupali na tamošnjim univerzitetima, zbog čega i preferiraju brzu košarku, ranu realizaciju, sa puno kontranapada.

– Naš cilj je zacrtan i ne bežimo od toga. Plasman na OI je pre svega san svih ovih momaka, koga jure i traže već godinama. To je i moj san i moj cilj. Bez obzira na očekivanja javnosti, apsolutno smo svesni da moramo da idemo korak po korak, minut po minut i utakmicu po utakmicu. To je jedini način na koji možemo da dođemo do rezultata – oprezan je selektor Srbije.

Slaba prodaja karata

Tempo prodaje karata je izuzetno slab, pogotovo za uvodnu fazu turnira. Za polufinale i finale prodato je oko 10 hiljada ulaznica, međutim za uvodnu fazu mnogo manji broj, naročito za mečeve u kojima neće igrati Srbija. Uložen i papreno plaćen trud KSS i same reprezentacije neće biti potpun, bez obzira na krajnji rezultat, ukoliko ne bude bio propraćen velikom podrškom sa tribina.

Legende gosti u Areni’]

Kako bi turnir učino što atraktivnijim Košarkaški savez Srbije uputio je pozive našim trenerskim i igračkim asovima da budu gosti u Kombank areni počevši od večeras pa sve do kraja turnira. Specijalne pozivnice dobili su: Dušan Ivković, Željko Obradović, Svetislav Pešić, Božidar Maljković, Predrag Danilović, Zoran Slavnić, Ratko Radovanović, Žarko Varajić, Duško Vujošević, Vlade Divac, Žarko Paspalj, kao i mnogi drugi asovi, koji su ostavili trag u velikim uspesima nacionalnog tima u Poljskoj 2009. i Indijanopolisu 2002. godine.

Zagorac ostaje u Megi’]

Rade Zagorac i Marko Gudurić nisu se našli među dvanaestoricom koja će igrati na Kvalifikacionom olimpijskom turniru, ali će, kao i povređeni Nemanja Bjelica i Milan Mačvan, ostati sa ekipom. U međuvremenu, Rade Zagorac je, uprkos nastojanjima Crvene zvezde i Partizana, ali i pojedinih evropskih klubova da ga angažuju, rešio da i naredne sezone ostane u Mega Leksu, iako se pre samo mesec dana i zvanično oprostio od “ljubičastog” dresa. Ideja mu je, da kao Nikola Jokić, direktno posle sledeće takmičarske godine iz Mege ode u Memfis Grizlis, koji na njega polaže pravo posle ovogodišnjeg NBA Drafta.

Dame počele sa pripremama’]

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije okupila se juče u dvorani Vizura sport i započela zajedničke treninge pred početak zvaničnih priprema za Olimpijske igre u Riju. Odlukom stručnog štaba na čelu sa Marinom Maljković, ali i zahtevom samih igračica, napravljen je zajednički dogovor da ekipa radi dodatnih sedam dana kako bi što spremnije dočekale odlazak na Zlatibor 10. jula. Treninge će raditi devet igračica: Milica Dabović, Tamara Radočaj, Saša Čađo, Sara Krnjić, Nevena Jovanović, Dajana Butulija, Tijana Ajduković, Sanja Mandić i Dragana Stanković, a sa ekipom će biti i Kristina Topuzović koja je dobila medicinsku dozvolu da trenira. Stručnom štabu će se iz SAD priključiti pomoćni trener Bojan Janković. Njima će se 10. jula na Zlatiboru priključiti Jelena Milovanović i Danijel Pejdž, kao i još nekolicina igračica, a dolazak Sonje Petrović i Ane Dabović iz WNBA očekuje se krajem meseca. Evropske prvakinje takmičenje u Riju počinju 7. avgusta protiv Španije, a protivnice u grupi biće još i Kanada, SAD, Kina i Senegal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari