Prvi meč tek 18. januara? 1foto EPA-EFE/KELLY DEFINA / POOL AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Čekajući konačnu odluku ministra Aleksa Hoka o eventualnoj deportaciji Novak Đoković se priprema za početak Australijen opena, turnira kojeg je osvajao devet puta u karijeri.

Treninzi na „Rod Lejver areni“ odvijaju se u neobičnim uslovima jer su tokom Đokovićevog boravka na tom terenu sve kamere bile isključene kako bi bio onemogućen prenos uživo, a jedini dostupni snimci napravljeni su iz dronova.

Moglo se uočiti da je pored njega sve vreme njegov trener Goran Ivanišević, koji je u nekoliko navrata prekidao trening i savetovao najboljeg tenisera sveta kod pojedinih udaraca.

Tokom drugog treninga u Melburnu sparing partner Đokoviću bio je malo poznati, 18-godišnji australijski teniser Džejms Mekejb, trenutno 1206. igrač na svetu.

Tinejdžer poreklom sa Filipina se na svom Instagram nalogu pohvalio da je trenirao sa najboljim teniserom sveta i objavio njihovu zajedničku fotografiju.Mekejb je podelio i jednu stariju sliku, iz 2013. godine, na kojoj su još David Ferer i Đoković sa malim Džejmsom pred meč na Australijan openu.

S obzirom da je Đokovićev trenutni status takav da se računa kao da će nastupiti na Australijen openu organizatori turnira objavili su zvaničnu listu, na kojoj je Đoković postavljen za prvog nosioca. Žreb je zakazan za četvrtak, 13. januar, a turnir počinje u ponedeljak.

Po ovom kosturu najveći spektakl, duel Đokovića i Rafaela Nadala na Rod Lejver areni, mogao bi da se dogodi već u četvrtfinalu. Španac je šesti nosilac pa sve zavisi od toga u čiji će deo žreba upasti.

Drugi nosilac je Danil Medvedev i s njim Novak ne bi mogao da se sretne pre finala. Treći i četvrti nosioci, odnosno potencijalni Đokovićevi rivali u polufinalu su Aleksander Zverev i Stefanos Cicipas. Peti nosilac je Andrej Rubljov, sledi Rafael Nadal, pa Mateo Beretini i Kasper Rud.

Ako bismo gledali šta bi po Novaka bilo najlakše, onda bi to verovatno bio put preko Ruda u četvrtfinalu i Cicipasa u polufinalu. Mada, veliko je pitanje u kom stanju je lakat momka iz Atine nakon operacije.

Australijski  mediji spekulišu da bi organizatori mogli donekle da kompenzuju Đokoviću pauzu u treningu od šest dana, tako što bi mu izašli u susret kad je raspored mečeva u pitanju.

Poslednji termin koji bi teniski broj jedan mogao da dobije za meč prvog kola je 18. januar uveče, što je otprilike tačno za šest dana.

Ove godine Srbija osim Đokovića nema nijednog igrača među 32 nosioca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari