Prvi "sumnjivi" dron u Srbiji na stadionu Partizana zavijorio zastavu "Velike Albanije": Zašto je Srbija tek posle šest godina shvatila da su bespilotne letelice uljezi? 1Foto: STARSPORT/ Pedja Milosavljevic

Prvi, ne baš prijateljski dron, iznad neba Srbije nije onaj koji je prethodnih dana nadletao kasarnu u Raškoj već bespilotna letelica koja je pre šest godina zavijorila zastavu „Velike Albanije“ iznad stadiona Partizana na fudbalskom meču između Srbije i Albanije.

Pravo pitanje za Aleksandra Vučića i Ministarstvo odbrane bilo bi šta je za šest godina urađeno na odbrani od ovih letelica-uljeza i zašto se tek sad plasira u javnost priča o inostranim dronovima koji po nezvaničnim navodima konstantno nadleću i snimaju objekte po Srbiji.

Podsetimo, kvalifikaciona utakmica za EURO 2016 između Srbije i Albanije, koja je igrana na stadionu Partizana 2014. godine, prekinuta je u 42. minutu, pri rezultatu 0:0 zbog tuče igrača i upada navijača na teren, a nakon puštanja drona „Velike Albanije“.

Taj dron je leteo nekoliko minuta, a njime je upravljao Ismail Morina. Ne zna se tačno gde se on nalazio u trenutku puštanja drona, ali je izvesno da je bio van stadiona Partizana, mada u nekoj njegovoj blizini.

Iako se prvobitno mislilo da je dron pustio brat premijera Albanije Edija Rame koji je meč gledao u loži stadiona „JNA“, kasnije se ispostavilo da je inicijator i realizator čitave ideje bio Morina.

Tu neprijatnu situaciju na terenu prekinuo je štoper „orlova“ Stefan Mitrović koji je skočio i uhvatio zastavu, te ju je skinuo sa drona, a onda su mu je protivnički igrači oteli, te je nastala opšta tuča na terenu.

Haos na terenu nastao je i jer su navijači bili obučeni u redare, te su umesto da brinu o igračima na terenu oni ustvari bili ti koji su ih prvi napali.

Glavni arbitar na meču Martin Etkinson prekinuo je meč, a i pri odlasku u svlačionicu albanske fudbalere je napao i Ivan Bogdanov, naivjač Crvene zvezde koji je svojevremeno izazvao nerede u Đenovi protiv Italije.

Sud za sportsku sportu arbitražu (CAS) u Lozani kasnije je prekinuti meč registrovao 3:0 u korist Albanije, što je na kraju koštalo Srbiju palsmana na Evropsko prvenstvo.

Videvši u kom pravcu ide fudbalska Srbija, nedugo nakon ovog nemilog incidenta klupu Srbije je napustio selektor Dik Advokat, posle samo tri kola kvalifikacija za kontinentalno prvenstvo.

Iako se posle albanskog drona na stadionu Partizana uveliko pričalo da će sve glavne institucije dobiti uređaje koji ometaju komercijalne dronove, odnosno onemogućavaju im prelet – veliko je pitanje šta je i da li je uopšte išta država uradila na tom polju.

Incident sa dronom na stadionu poslužio je za nova dnevno politička prepucavanja sa Albanijom, ali ne i za pokretanje pitanja da li je država zaista spremna za odbranu od eventualno ozbiljnih neprijateljskih letelica, koje možda neki drugi put neće nositi samo zastavu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari