Prvi teži test za crno-bele 1Foto: STARSPORT

Raspored kakav samo može poželeti nova ekipa, predvođena možda i najboljim evropskim trenerom svih vremena.

Bukvalno od starta sezone, košarkaši Partizana u regionalnim okvirima, kao ni na početku sezone u Evrokupu, osim možda Cibone, nisu imali rivala protiv kojeg bi stekli adekvatan uvid u urađeno u prethodna dva i po meseca.

Večerašnji rival (Hala „Aleksandar Nikolić“), Turk Telekom (20.30) trebalo bi da ima snage i kvaliteta dovoljnog da natera „parni valjak“ da meč odigra na maksimalnom broju obrtaja.

Doduše, ekipa Buraka Gorena trenutno daleko bolje igra u Ankari nego na gostujućim terenima.

Partizan je u prvom kolu Evrokupa, na gostovanju u Hamburgu, ispoljio određene slabosti u igri, u segmentima u kojima u ABA ligi nije imao slične konceptualne postavke od strane konkurenata.

Naredni rival, Turk Telekom još je iskusniji i fizičko-atletski sasvim sigurno potentniji protivnik, sa igračima koji su doskora bili i na evroligaškom nivou.

– Analizirali smo ih veoma dobro, to je ekipa koja poseduje kvalitet. Igraju u promenljivoj formi u turskom šampionatu, ali to za nas nije važno…. Moja želja je da nastavimo da igramo kao što smo do sada, u smislu angažovanosti, požrtvovanosti i želje da se borimo za svaku loptu… Nema veze što su Perez i Herison igrali u Evroligi. Mi se spremamo za ceo tim – kaže trener Željka Obradovića, prema čijim rečima su Rade Zagorac i Uroš Trifunović spremni za duel sa protivnikom koji je u prvom kolu bio bolji od Metropolitana.

Od 2018. i dolaska Buraka Gorena na mesto trenera, klub je postao vrlo respektabilan u turskim okvirima. Munjevito se vratio u elitni rang takmičenja; posle šest godina ove sezone je ponovo zaigrao u Evrokupu, zbog čega je, između ostalog, oformio veoma respektabilan sastav.

Shodno nazivu kluba, budžet je nešto što menadžmentu omogućava da na tržištu bude atraktivan i igračima sa evroligaškim iskustvom.

Tako je ovog leta u Ankaru stigao Džahuan Džonson, iskusni američki košarkaš, koji je prethodnih sezona nastupao za minhenski Bajern.

Zanimljivo je da igru organizuje prekaljeni plej Tajler Enis, čije kvalitete ceni i Željko Obradović.

Dok je vodio Fenerbahče, popularni Žoc angažovao je nekadašnjeg košarkaša Los Anđeles Lejkersa, ali se njihova saradnja neslavno završila, pošto je Amerikanac doživeo težak prelom noge.

Turk Telekom je tokom leta doveo čak devetoricu novajlija, osim Džonsona stigli su i Oktavijus Elis, nekadašnji centar Mornara, Eron Herison iz Olimpijakosa, ali i Aleksander Perez, plejmejker koji se prošle sezone nije snašao u Fenerbahčeu.

Samet Gejik je nekada slovio za centra reprezentativnog formata i sigurno će u Ankari imati važnu ulogu, a sličan status bi trebalo da ima i Berik Demir, revnosnijim ljubiteljima košarke poznat po partijama u dresu Darušafake.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari