Prvo izveštaji o trošenju pa novi ugovori o finansiranju 1Foto:wikipedia /Wlodzimierz

Fudbalski klub Dinamo, rukometaši, odbojkašice i košarkaši u prvom krugu podele finansijskih sredstava koje je Grad Vranje opredelio za finansiranje njihovih aktivnosti u ovoj godini nisu dobili nijedan dinar od ukupno namenjenih 50 miliona.

– Borimo se za plasman u Superligu Srbije, a ostali smo bar zasad bez podrške gradskih struktura, što je u najmanju ruku čudno. I dosad smo novac iz gradske kase dobijali minimalno i snalazili se uz pomoć sponzora, a često dajući i sopstveni novac, objašnjava za Danas trener jesenjeg fudbalskog prvaka Prve lige Srbije Dragan Antić. On navodi da je klub nemala sredstva potrošio na tronedeljne pripreme u Antaliji u Turskoj, sve sa željom da se opravda uloga favorita u ovogodišnjem prvenstvu i izbori plasman u srpsku fudbalsku elitu.

S druge strane iz Gradske uprave navode da Dinamu nisu opredeljena sredstva iz razloga „što nije urađen adekvatni finansijski izveštaj o potrošnji sredstava koja su na račun kluba prebačena u prošloj godini“. Isti slučaj je i sa rukometašima, odbojkašicama i košarkašima. Ovakav stav je zauzet nakon kontrole Državne revizorske inspekcije (DRI) o utrošku budžetskih sredstava, gde je u delu koji se odnosi na sport za koji je u prošloj godini izdvojeno 68 miliona dinara ustanovljeno „više nepravilnosti u vođenju dokumentacije“.

– Ovakva odluka nije konačna i ona će biti sigurno preinačena, kada klubovi u čijim izveštajima za 2017. godinu uočene nepravilnosti isprave i kompletiraju dokumentaciju, a onda je dostave gradskoj upravi. Mi imamo sasvim jasne obaveze prema nalazu DRI i ne želimo da gradonačelnik Vranja zbog nečije aljkavosti kao izvršilac budžeta ima probleme kod nadležnih državnih organa za kontrolu trošenja budžetskih sredstva, pojasnio je u izjavi novinarima Nenad Đorđević, gradski većnik zadužen za sport. On navodi da će svi klubovi koji su podneli zahteve za dobijanje finansijskih sredstava iz budžeta Vranja biti u novoj proceduri i da će im sredstva biti odobrena, ali tek kada njihovi izveštaji dobiju zeleno svetlo gradskih vlasti koje su u obaveze da o tome obaveste i DRI.

Fudbalski klub Dinamo je u 2017. godini iz budžeta grada dobio 11 miliona dinara, rukometaši koji takođe imaju superligaške ambicije imali su podršku od 7,44, odbojkašice koje se takmiče u drugoj ligi 5,9, a košarkaši 5,7 miliona dinara. Ovakav stav gradskih vlasti dodatno je opteretio funkcionisanje klubova pred početak prolećnih takmičenja, jer i potencijalni sponzori merkaju svoju podršku prateći finansijsku participaciju iz budžeta, na osnovu koje određuju sa koliko sredstava će podržati klubove.

Za dve godine prepolovljena sredstva

U odnosu na 2017. godinu kada je za sport u budžetu grada bilo 68 miliona dinara u ovoj godini sportisti će podeliti 50 miliona dinara. Taj iznos u 2016. godini bio je 118 miliona dinara. U skladu sa zakonskim odredbama maksimalan iznos koji može da bude izdvojen za fudbal iznosi dvadeset procenata od opredeljenih sredstava. Taj iznos se može menjati samo naknadnim rebalansom kompletnog budžeta Grada Vranja, koji je u ovoj godini projektovan na nešto manje od tri milijarde dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari