Prvo pa na favorita 1Foto: RSS

Uprkos opštem prolaženju kroz najtežu fazu pandemije korona virusa, svakojakim ograničenjima usled masovnog obolevanja ljudi od kovida 19, time uzrokovanom odustajanju drugog domaćina Norveške, velikog rizika od širenja zaraze u ekipama 16 učesnika takmičenja, već oslabljenim redovima reprezentacija i apelima da se odloži za sledeću godinu, danas je u Danskoj počelo prvenstvo Evrope u ženskom rukometu.

Sa osvajačima medalja na prošlom EP (redom) Francuskom, Rusijom i Holandijom, najčešćim kontinentalnim vladarom Norveškom i aktuelnim svetskim viceprvakom Španijom kao najvećim favoritima za visok plasman, mada se i Srbija nada da bi mogla da potvrdi šesto mesto sa prošlogodišnjeg šampionata sveta ili čak bude uspešnija nego u Japanu.

A, koliko bi naše dame stvarno mogle da naprave u ovim čudnim i vrlo stresnim okolnostima daće se naslutiti već posle večerašnjeg duela sa Holanđankama, iako je „zlatna“ selekcija sa poslednjeg SP veliki favorit.

– Analizirali smo sve protivnike, ali fokus nam je sada na prvom meču sa Holandijom, koji nam je jako bitan za početak prvenstva. Nakon toga okrećemo se i ostalim duelima koji nas očekuju u okviru naše grupe. Želimo da uzmemo što više bodova, i onda će sve biti lakše za nas. Na prvenstvu će biti jako kvalitetnih ekipa, svakako nema lakih protivnika, ali idemo korak po korak – rekla je posle jučerašnjeg dolaska na poprište EURO kapitenka Katarina Krpež-Šlezak.

Dva dana kasnije izabranice Ljubomira Obradovića trebalo bi da imaju lakši posao, jer će im protivnik biti selekcija Mađarske, čiji je poslednji jači rezultat u borbama za kontinentalno znamenje bilo bronzano odličje u Beogradu 2012. godine, kada je tadašnji organizator Srbija završila turnir tik iza nje.

Od tada su naše komšinice uglavnom ispadale posle grupne faze turnira, dok je Hrvatska vezala dve „fenjeraške“ pozicije na dva prethodna EP pa bi Srbija morala da dobije tu utakmicu u utorak.

I, generalno, uzme što više bodova za 180 minuta, s obzirom da (po) tri najbolja sastava iz svake od četiri grupe dalje prenose „kapital“ iz duela sa konkurencijom koja prođe dalje.

Tamo bi joj protivnici bili nacionalni timovi Rumunije, Norveške, Nemačke ili Poljska, posle čega slede polufinala.

Inače, ovo će biti osmi put zaredom da, posle osamostavljivanja, naša zemlja bude akter ženskog rukometnog EP.

U Švedskoj 2006, Makedoniji 2008, Norveškoj i Danskoj 2010. i Mađarskoj 2014. godine nije prolazila prvi krug, u Srbiji 2012. bila je četvrta, u Švedskoj 2016. zauzela je 9. mesto a u Francuskoj 2018. završila kao 11. u poretku.

Od toga ju je aktuelni selektor vodio u tri navrata.

– Holandija muči muku sa time što Estevana Polman neće biti na prvenstvu, ali ona je odsutna zbog povrede, ne zbog virusa. Generalno, dosta ekipa ima problema sa odsustvom igračica, ali svaka uvek popuni svoj tim kvalitetnim zamenama, tako da mislim da to neće uticati na kvalitet prvenstva. Kako će biti nama, tako će biti svima na ovom prvenstvu – rezonuje Kristina Liščević pre nego što sa koleginicama ne napravi početni korak u Danskoj.

Selektorov izbor

Golmani: Katarina Tomašević, Jovana Risović, Kristina Graovac; leva krila: Sanja Radosavljević, Dijana Radojević, Timea Milošević; pivoti: Slađana Pop-Lazić, Dragana Cvijić, Jovana Milojević, Jelena Agbaba; desna krila: Katarina Krpež-Šlezik, Željka Nikolić, Ana Kojić: bekovi: Jovana Stoiljković, Jelena Trifunović, Jovana Jovović, Andrea Lekić, Tamara Radojević, Kristina Liščević, Jelena Lavko, Anđela Janjušević, Marija Agbaba.

Raspored Srbije

I kolo (danas)

Holandija – Srbija             20.30

II kolo (nedelja)

Srbija – Mađarska            16.00

III kolo (utorak)

Srbija – Hrvatska              18.15

Bez odlaganja

Kako se utakmice igraju svaki drugi dan nije izvodljivo njihovo otkazivanje, pa je opravdan strah da bi neke od njih mogle biti završene službenim rezultatom u korist kompletnije ekipe, jer u ovakvoj situaciji nije nemoguće da svakodnevno testiranje izbaci iz koloseka veliki broj igračica. To što je učesnicima dozvoljeno da, koliko god treba, dovlače zdrave rukometašice van prijavljenog spiska nije naročito olakšavajuća okolnost pošto bi to značilo da svaki Savez drži sve vreme u karantinu 15 devojaka, a ove budu na gotovs za put u Dansku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari