Najteži protivnik za kraj. Najbolja fudbalska reprezentacija Srbije ove subote, protiv selekcije Nemačke u njenom Gelzenkirhenu, stavlja tačku na seriju majskih provera van granica. Posle Republike Irske (1:1) i Rusije (1:2) mogućnosti ekipe Miroslava Đukića testiraće i osvajač bronze na Svetskom prvenstvu 2006.

Najteži protivnik za kraj. Najbolja fudbalska reprezentacija Srbije ove subote, protiv selekcije Nemačke u njenom Gelzenkirhenu, stavlja tačku na seriju majskih provera van granica. Posle Republike Irske (1:1) i Rusije (1:2) mogućnosti ekipe Miroslava Đukića testiraće i osvajač bronze na Svetskom prvenstvu 2006. i jedan od glavnih kandidata za zlato na šampionata Evrope (7-29. jun), kojem će duel sa „orlovima“ biti oproštaj od domaćih navijača i poslednja provera pred takmičenje u Austriji i Švajcarskoj. Činjenica da „panceri“ finiširaju pripreme za EURO, a njihov protivnik još uvek traži tim i igru za jesenji početak mondijalskih kvalifikacija samo je prvi od gomile aduta na strani Nemaca. Puleni selektora Joakima Leva igraju u boljim klubovima, standardniji su u njima, imaju duži zajednički staž u nacionalnom timu, selektora koji je kao pomoćni trener učestvovao u osvajanju trećeg mesta na poslednjem SP, pune tribine na svojoj strani… Sve, ili gotovo sve šanse su zato na strani Balaka i društva, ali, vođeni primerom Belorusije, koja je pre neki dan remizirala sa Nemačkom, Pantelić i njegove kolege veruju da mogu odigrati egal utakmicu sa moćnim rivalom.

Sudi Francuz Fotrel

STADION: Šalke arena u Gelzenkirhenu. KAPACITET: 70.000. SUDIJA: Fredi Fotrel (Francuska)

NEMAČKA: Leman, Mecelder, Lam, Mertesaker, Helclsperger, Fring, Balak, Odonokor, Švajštanger, Klose, Podolski. Selektor Joakim Lev.

SRBIJA: Stojković, Rukavina, Ivanović, Vidić, Dragutinović, Kuzmanović, Smiljanić, Janković, Ilić, Babović, Pantelić. Selektor Miroslav Đukić.

– Glupo bi bilo širiti se nekakvim pompeznim najavama ili pretiti jednoj tako jakoj, disciplinovanoj, organizovanoj i uigranoj reprezentaciji, i to još na njenom terenu. Još gluplje bi, međutim, bilo unapred se predati. Jesmo svi umorni i daleko od fizionomije tima i igre za kvalifikacije, ali s puno motiva ulazimo u ovaj duel. Svima nam je stalo da baš protiv jedne od najboljih evropskih selekcija potvrdimo svoju vrednost i pokažemo koliko nam je malo nedostajalo da i mi učestvujemo na Evropskom prvenstvu. Iz tog razloga verujem da bismo baš protiv Nemačke mogli odigrati našu najkvalitetniju partiju na ovoj mini turneji – smatra standardni desni bek srpske selekcije, koji je igrajući poslednjih pet meseci u Borusiji Dortmund iz prve ruke imao priliku da se uveri u kvalitete nemačkih reprezentativaca.

Priznanje Krstajiću

Prema dogovoru fudbalskih saveza dve zemlje i njegovog kluba Šalke 04, pre utakmice Nemačka – Srbija bivšem reprezentativcu i dugogodišnjem igraču domaćina ovog susreta Mladenu Krstajiću biće uručena „zlatna lopta“ u znak zahvalnosti za sve što je učinio u državnom dresu, koji je oblačio preko 50 puta. Osim poklona FSS iskusni defanzivac dobiće i umetničku sliku od bivših kolega iz nacionalnog tima.

Defanzivac „milionera“ zna i put do pozitivnog rezultata sa domaćinom, što bi u ovakvoj konstelaciji snaga bio čak i nerešen ishod posle 90 minuta.
– Prvo, moramo se kao i oni boriti i držati otvorene oči od prvog do poslednjeg sudijskog zvižduka. Neophodno je da ispoštujemo taktičke zadatake našeg stručnog štaba, maksimalno sarađujemo između linija i, naravno, ne ponavljamo naivne greške iz prethodnih mečeva – nabraja najbrži i najeksplozivniji član startne postave, koja će, za razliku od utakmice sa Rusima, biti sastavljena od naših najboljih igrača u ovom trenutku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari