Rada Nikolić o Svetislavu Pešiću: Izvukao je maksimum iz ove ekipe 1Foto: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Srpsku košarkašku javnost rastužila je vest da sa klupe nacionalne muške selekcije odlazi trofejni stručnjak Svetislav Pešić.

Sa Pešićem je Srbija bila bronzana na Olimpijskim igrama u Parizu, ali i srebrna na prethodnom Svetskom prvenstvu i mnogi su u Srbiji očekivali da će isksuni stručnjak nastaviti tamo gde je stao.

Ipak, odluka je potpuno drugačija, a ista ipak nije ostavila zatečenom Radu Nikolić, dugogodišnju novinarku Sport Kluba koja je čitavu svoju profesionalu karijeru provela prateći i pišući o igri „ispod obruča“.

– I jeste i nije očekivano. Njemu ugovor ističe na kraju septembra. Doveden je na klupu reprezentacije 2021. godine uoči onih „prozora“ u kvalifikacijama i potpisao je takav ugovor kakav je potpisao. I meni bi bilo logičnije da je potpisao četvorogodišnji ugovor i da je zaokružio ceo taj ciklus na klupi nacionalne klupe vodeći nas i na narednom kontinentalnom šampionatu, ali šta je – tu je, kaže naša sagovornica.

Ona dodaje da ovo nije dobar trenutak za srpsku košarku jer je i predsednik KSS otišao.

– Sada su na pragu novi izbori u KSS, pa pobednik istih treba da izabere generalnog sekretara koji će verovatno tek tamo u oktobru vršiti selekciju potencijalnih kandidata za klupu Srbije. Mislim da je Kari otišao pomalo i razočaran. Tu su medalje, tu su i uspesi, ali i te medalje imaju drugu stranu. Čini mi se da generalno nije zadovoljan budućnošću srpske klupske, pa i reprezentativne košarke i o tome je relativno skoro javno i govorio. Deluje mi iz ove vizure posmatranja da sa njim niko iz Saveza nije ni pričao oko produžetka saradnje, poručuje ona.

Naša sagovornica objašnjava kako će pamtiti ovaj trogodišnji period Svetislava Pešića na klupi Srbije i koje mečeve „orlova“ neće nikada zaboraviti.

– Mislim da je izvukao maksimum iz ove ekipe i jedne sjajne generacije košarkaša. Mi smo svakog leta drhtali da vidimo da li će se njegovom pozivu odazvati sve zvezde iz NBA lige i sa time će se savim sigurno nastaviti, a ne bi iznenadilo da u bližoj ili daljoj budućnosti imamo ista strahovanja i od strane košarkaša koji igraju u Evroligi. Nekoliko utakmica pod njegovom „dirigentskom“ palicom ću pamtiti, a najviše onu protiv SAD u Parizu, koja je bila finale pre finala i utakmica svih utakmica, kaže ona.

Spram nje je, poručuje Nikolić, finale na Olimpijskim igrama izgledalo kao neka egzibicija, ili ol-star meč.

– Ta utakmica je jedna od najboljih koja je naša repreezntacija odigrala u ovom veku i dan ije bilo čudnih sudijskih odluka u finišu iste, pobedili bismo u njoj, u to nemam nikakve sumnje. Uz to ću uvek pamtiti utakmice protiv Kanade i Litvanije u Manili na prošlom Svetskom prvenstvu, to su bili ogledni časovi u košarci od strane naše reprezentacije. I pamtiću svakako onaj nesrećni poraz od Italije na prethodnom Evropskom prvenstvu, kaže ova novinarka.

Za kraj smo sa našom sagovornicom porazgovarali o tome šta očekuje košarkašku reprezentaciju Srbije u narednom periodu, kao i to ko bi mogao da bude novi selektor Srbije.

– Ovo drugo je mnogo teško pitanje. U cajnotu smo sa vremenom. U novembru igramo već protiv Danske u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Na igrače iz NBA nećemo moći da računamo, a biće upitno i koga će od evroligaških košarkaša tu biti. A do tada treba izabrati i selektora. Sa licitiranjem imena je već počelo, ali mnogi su već zauzeti. Saša Obradović ima ugovor sa Monakom, „mladi lav“ Dušan Alimpijević je u Bešiktašu, Darko Rajaković u Torontu… Ma kako se činilo i ma kako bilo nepopularno reći mi i nemamo toliko stručnjaka na najvećoj košarkaškoj sceni kao pre 10 godina na primer. Od slobodnih trenera na pamet mi padaju Luka Pavićević, Aleksandar Trifunović i Miroslav Nikolić koji su bez angažmana, dok je recimo i Aleksandar Džikić zauzet, jer je selektor Gruzije. Videćemo da li će biti i sedam – osam kandidata za novog selektora Srbije, a ne treba zaboraviti da nas naredne jeseni čeka izuzetno teško Evropsko prvenstvo gde će biti možda i do deset kandidata za medalje, zaključuje Rada Nikolić razgovor za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari