Rađa: Ko ima para taj uzima sve 1Foto: Starsport

Dino Rađa, proslavljeni košarkaš, jedan je od promotera kampa „Košarka bez granica“ koji se ovih dana održava u Beogradu. Neposredan kao i uvek, nije krio zadovoljstvo što je deo jedne takve manifestacije.

„Super je, gledaš klince, vidiš sebe u nekim danima od pre… Vidiš kako te klinci gledaju, kako slušaju kad im nešto kažeš, interesantno je“, rekao je Rađa.

Upitan da li na prostoru bivše Jugoslavije ima talenata kao nekada, Rađa je napomenuo da je teško proceniti nečiji kvalitet samo na osnovu treninga.

„Jedno je trening, drugo utakmica. Mnogi igrači izgledaju sjajno na nekim treninzima, a kad dođe utakmica nešto skroz drugo, pritisak je nešto što ne podnose svi isto. Ali, talenata uvek ima na ovom prostoru, uvek će biti nekih novih klinaca, nekih dobrih rezultata, sve ide nekako ‘up and down’, periodično, ali uvek se nađe neko interesantan“, smatra Rađa.

On je konstatovao da su razlike između NBA i evropske košarke bitno smanjene, ali i da Amerikanci koji sada dolaze u Evropu više nisu prva klasa.

„U NBA ligi imate ‘more’ igrača iz Evrope i to one koji igraju ozbiljne uloge. Neki timovi iz vrha Evrolige bi mogli komotno da igraju NBA, da ne budu kanta za napucavanje. S druge strane, ranije su bila dva, tri Amerikanca, ali oni su morali da budu baš dobri da bi igrali u nekom vrhunskom klubu, Barseloni ili ne znam ni ja. Danas stvarno dolazi svašta, posebno od kad su napravili ‘drugu’ ligu, gde zadržavaju i ono malo kvalitetno što bi moglo da dođe u Evropu“.

Rađa je prokomentarisao i zlu sudbinu nekadašnjih prvaka Evrope – zagrebačke Cibone, splitskom Jugoplastike (POP 84, Split) i sarajevske Bosne.

„Proklete pare! Danas se, nažalost, sve vrti oko prokletih para. Danas ko ima para taj uzima sve, kupuje sve i ne obraća pažnju ni na šta drugo. Svi ti klubovi koji nemaju privatnog vlasnika grcaju, svi koji zavise od politike su godinu, dve gore, pa ih onda nema. Manje-više svima je isto na ovom prostoru“, rezigniran je Rađa.

Da li je veliki novac koji se „obrće“ u košarci poslednjih godina uzrok da pojedini ne ispolje talenat kakav imaju?

„Novac loše utiče na igrače kojima glava nije čista. Kad počneš da igraš košarku (samo) za novac onda si propao kao košarkaš. Možda si zaradio, možda si bogat, ali ćeš na kraju i to prokockati, jer nećeš znati kako si došao dotle. Onaj koga uspeh gura napred, taj ima veće šanse da zaradi ozbiljnu lovu. Novac je kao prašina na autoputu, pa ono kad prođe auto velikom brzinom i digne to“, rekao je Rađa,

Rađa je prisutne novinare nasmejao odgovorom na pitanje – da li može da objasni razliku u odnosima srpskog i hrvatskog fudbala, odnosno srpske i hrvatske košarke. U fudbalu Hrvati prave rezultate, a u košarci Srbi.

„Jebi ga, da znam (odgovor) ja bih bio Dalaj Lama. Stvarno ne znam. Tako se poklopi neka reprezentacija, koja je vanserijska…“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari