Radmilo Armenulić i Bogdan Obradović složni u oceni slučaja Siner: Žalba je usvojena i to samo po sebi dosta govori 1Foto: EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG

Najbolji teniser sveta Janik Siner dva puta je bio pozitivan na doping testu, saopštila je Međunarodna agencija za integritet tenisa (ITIA).

U saopštenju je objavleno da je Siner dvaput bio pozitivan na nedozvoljenu supstancu klostebol u martu 2024. godine.

Ipak, ITIA je navela da Siner ne snosi krivicu i odgovornost za pozitivne doping nalaze i u oba slučaja njegova uvažena žalba je uvažena.

Prilikom oba testiranja pomenuti metabolit pronađen je u malim količinama, ali je zbog toga oba puta momentalno privremeno suspendovan, sa pravom na žalbu. S obzirom da je žalba oba puta uvažena, on je mogao da nastavi da se neometano takmiči na turnirima.

Sinerovo objašnjenje je glasilo da je jedan član njegovog tima koristio sprej za malu ranu na telu koji u sebi sadrži klostebol.

Fizioterapeut Umberto Ferara sprej je koristio između 5. i 13. marta, a za to vreme je svakodnevno masirao Sinera i generalno imao fizički kontakt sa njim, te je nedozvoljena supstanca tako, navodi se, prešla na njega.

Nezavisno naučno telo je, navodi ITIA, priznalo ovakvo objašnjenje od strane prvog tenisera sveta, te zbog toga nije bilo aktivne suspenzije. Dodaje se da je i ceo Sinerov tim sarađivao u potpunosti sa antidoping agencijom.

Međutim, vodeći igrač na ATP listi nije prošao bez kazne i prema postojećem kodeksu Italijan je ostao bez rezultata, nagradnog fonda i renkinga na Mastersu u Indijan Velsu, turniru tokom kojeg je bio pozitivan na nedozvoljenu supstancu.

Bivši srpski i jugoslovenski trener Radmilo Armenulić u izjavi za Danas ističe da ne veruje da će više biti akcija povodom ovog slučaja jer je smatra da je ova saga završena.

– Prihvaćena mu je žalba. To onda znači kao da se nije ni desilo. Ne znam šta je bilo po sredi, da li zato što je prvi, da li je možda neko nešto hteo da mu podmetne, teško je reći, nemamo nikakvih dokaza da bismo o tome mogli da pričamo na taj način, ali mislim da će se sezona nastaviti normalno i da će on i dalje igrati – navodi Armenulić.

Sa njim se slaže teniski trener i bivši selektor Dejvis Kup reprezentacije Srbije Bogdan Obradović.

– Ne znam da li je ovo istina ili su samo medijski natpisi. Mislim da nema čistije kontrole od doping kontrole. Zna se koje su supstance dozvoljene, a koje zabranjene, to sportisti veoma dobro znaju. Zaista ne znam šta će se desiti, njegova žalba je usvojena, mislim da i to samo po sebi dosta govori. Ne znam, ja verujem ITF odnosno Međunarodnoj teniskoj federaciji i ako oni nisu zvanično izašli u javnost sa saopštenjem ili dokazima da se to dogodilo, odnosno da je Siner dopingovan, onda nekako ne verujem da se to dogodilo. Ne volim taj model ponašanja da se neko osuđuje bez dokaza, a vidim da su se mediji mnogo raspisali o toj temi, ali mi nemamo dokaze da je to još uvek zvanična istina. Sinera izuzetno poštujem kao tenisera, on je tu sa Alkarazom i Đokovićem tu da kreira novu „veliku trojku“, nakon one neprikosnovene Nadal – Federer – Đoković i mislim da je značajno doprineo Đokovićevim uspesima u poslednje vreme jer je i sam Novak želeo da zadrži intezitet tenisa na najvišem nivou kako bi ga pobedio u finalu nekog velikog turnira, kao i Alkaraza uostalom. Mislim da će se sezona nastaviti normalno i da će se Siner takmičiti kao što je i do sada, daj Bože da bude tako – zaključuje Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari