Radonjić: Sezona traži veći fond igrača 1Košarkaši Crvene zvezde foto: Srđan Stevanović Starsport

Šampion ABA lige Crvena zvezda ima ambiciju da odbrani trofeje osvojene u prethodnoj sezoni, kao i da uzme značajniju ulogu u Evroligi, glavna je poruka sa današnje konferencije za medije u dvorani Aleksandar Nikolić, kojom su crveno-beli zvanično započeli predstojeću sezonu.

Prvu takmičarsku utakmicu crveno-beli igraju 24. septembra kada će ugostiti ekipu Splita, a već 1. oktobra očekuje ih start u Evroligi gostovanjem Fenerbahčeu u Istanbulu.

– Ove sezone želimo da budemo bolji u Evroligi nego prošle godine. ABA liga je možda i najkvalitetnija od osnivanja, biće izazovno i zahtevno. Probaćemo da pružimo svoj maksimum u svim takmičenjima i uradimo ono s čime bismo bili zadovoljni. Što se tiče broja igrača, ako se gleda iz perspektive onoga što nam se desilo, retkost je da ostanemo bez ovolikog broja košarkaša u kratkom vremenskom periodu. Potrudićemo se da obezbedimo što veći fond igrača kako bismo nesmetano izneli sezonu- rekao je trener Zvezde Dejan Radonjić.

Njegova ekipa je na pripremnim utakmicama, na kojima su rivali bili i timovi iz Evrolige, pokazala da spremno dočekuje nastupe u svim takmičenjima. Međutim, dobar utisak sa parketa pokvarila je činjenica da je nekoliko igrača doživelo povrede, zbog kojih crveno-beli neće biti u najjačem sastavu na početku sezone.

– Od samog starta priprema smo imali određene probleme što se tiče povreda. Nadali smo se da će to brzo da prođe, donekle je sve funkcionisalo do turnira u Minhenu, posle čega se problem dodatno povećao – izjavio je Radonjić, a zatim time obrazložio odluku da klub odustane od odlaska u Grčku, na ranije ugovorene trening susrete sa Promiteasom i AEK-om.

Eron Vajt je na pripremnom turniru u Minenu doživeo prelom podlaktične kosti leve ruke i očekuje ga najmanje dvomesečna pauza, a zdravstvene probleme imaju i Ognjen Dobrić, Marko Simonović, Branko Lazić i Nejt Volters.

– U prvom, oficijalnom meču protiv Splita sigurno nećemo biti kompletni, tačnije bez dosta igrača. Nadam se da se to neće rezultatski osetiti. Sada se razmišlja o tome kako da se snađemo i gajimo nadu da će se što veći broj igrača oporaviti u što skorijem periodu – rekao je trener crveno-belih.

Ognjen Dobrić zbog povrede neće biti u timu koji će nastupiti na meču protiv Splita, a neizvesno je kada će talentovano krilo biti spreman za povratak na teren.

– Iskreno, ne znam detalje tačno. Oporavljam se, nadam se da ću uskoro biti na parketu. Nećemo da žurimo, da se nešto ne bi pogoršalo. Sve ide nabolje, nadam se skorijem povratku – rekao je Dobrić.

Prvo pojačanje šampiona ABA lige ovoga leta bio je Nikola Ivanović, plejmejker koji je stigao iz podgoričke Budućnosti.

– Pre nego što sam potpisao za Zvezdu razgovarao sam s trenerom Radonjićem, objasnio mi je šta će biti moja uloga. Bio mi je veliki izazov da dođem i zaigram u najvišem nivou košarke. Optimistični smo po pitanju svega što nas čeka, dobro radimo, nadamo se da će se dogoditi lepe stvari – rekao je Ivanović.

Kalinić: Najlepše je kod kuće

Najveće pojačanje u letnjem prelaznom roku predstavlja povratak Nikole Kalinića, koji je u pripremnim utakmicama pokazao da se nalazi u sjajnoj formi. Na turniru u Minhenu, Zvezda je dokazala da će igrati značajniju ulogu u Evroligi.

– Prijateljski turnir u Minhenu je samo prijateljski, preuranjeno je davati bilo kakve prognoze. Mi ćemo da radimo najbolje što možemo, na kraju dana videćemo šta će sezona doneti. Najzdravije ekipe osvajaju trofeje. Odluka o dolasku u Zvezdu doneta je i iz privatnih razloga, porodičnih, stanja s kovidom. Ostvario sam se u inostranstvu, lepo je što sam se vratio, osećaj je sjajan, uvek je lepo biti deo ovog tima. Nećemo ništa da obećavamo, već ćemo da radimo i spremamo se za ono što nas čeka – izjavio je Kalinić.

Cirbes do kraja godine

Eron Vajt, koji je prošle sedmice operisao slomljenu kost podlaktice,neće moći da trenira najmanje tri meseca, a neizvesno je kad će se vratiti u ekipu, otkrio je Dejan Radonjić. To je bio jedan od razloga zbog čega je klub potpisao ugovor sa Majkom Cirbesom do kraja godine, a Nemac je veliki deo pripremnogperioda proveo sa crveno-belima.

– Vajt je odsutan, delikatno je pitanje kada će na teren. Prema izveštajima doktora minimum tri meseca ga neće biti na parketu. Daćemo sve od sebe da budemo što je moguće bolji- rekao je Radonjići dodao da je neizvesno da li će klub dovesti novog igrača na toj poziciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari