Nacionalni trening centar u Košutnjaku koji su prošlog meseca otvorili Ministarka omladine i sporta, Snežana Samardžić-Marković i direktor Republičkog zavoda za sport Jasminko Pozderac, jedan je od najsavremenijih objekata tog tipa u zemlji.

Šta više, Dom sportova Republičkog zavoda za sport, prerastao je u prvi Nacionalni trening centar u Srbiji, čime su posle dugo vremena stvoreni uslovi za kvalitetan rad sportista.

Prostor od 5.000 kvadrata koristi 11 granskih saveza u odgovarajućim satnicama, dok preostale termine koriste građani i deca kroz organizovane rekreativne aktivnosti. Nacionalni trening centar dostupan je 24 sata, a postao je baza za treninge: plivačkom, rukometnom, odbojkaškom, košarkaškom, bokserskom, džudo, tekvondo, gimnastičkom (sportska i ritmička), savezu za skokove u vodu i rvačkom savezu Srbije. Paraolimpijci takođe dobijaju adekvatne uslove za trening, s obzirom na činjenicu da je prostor oko i unutar Nacionalnog centra u potpunosti prilagođen i za lica sa posebnim potrebama.

Direktor Republičkog zavoda za sport Jasminko Pozderac napominje da nije slučajno što se Nacionalni centar otvorio u okviru Republičkog zavoda za sport.

– Republički zavod za sport kao naučno istraživačka institucija u sveri sporta ima brojne kabinete, laboratorije i sportske objekte u kojima bez razlike pruža najbolje usluge i uslove za rad sportistima, paraolimpijcima, deci… Osim savremenih uslova za trening, vrhunski sportisti konačno imaju i celodnevnu zdravstvenu negu naših lekara, isto tako stručnjaka za analitiku u sportu i psihologa. Ovim se trenerima i sportistima omogućava da kontinuirano sarađuju sa našim stručnim timovima, kako bi se očuvalo zdravlje naših vrhunskih takmičara, ali i pravilno tempirala forma za predstojeća takmičenja – naglasio je Jasminko Pozderac.

Dom sportova nije bio u funkciji gotovo 20 godina, a zahvaljujući Ministarstvu omladine i sporta, ovaj sportski objekat postaje najsavremeniji na našim prostorima. Sportistima se stavlja na raspolaganje hala, četiri sale, teretana, đakuzi, bazen i toplo i vlažno kupatilo.

Ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić-Marković podsetila je kako je izgledao objekat u kome su se sprovodile pripreme najboljih sportista sa prostora bivše Jugoslavije i Evrope.

– Prizor koji sam zatekla pre renoviranja bio je u najmanju ruku strašan. Pločice bazena bile su polupane, zbog toga što se u zimskim uslovima u školjki bazena bacala kugla, a s obzirom da je bazen pod nagibom bacači kugle su čekali da im se sportski rekvizit dokotrlja. Teretana je bila memljiva, oguljenih zidova, a pod sav u kraterima. To je prošlost, a mi se okrećemo budućnosti, odnosno razvoju infrastrukture kao najbitnijeg segmenta razvoja sporta – zaključuje Samardžić- Marković.

Ministarka najavila još jedan centar

Ministarstvo omladine i sporta u planu ima izgradnju još jednog savremenog objekata, u kome će se trajno smestiti preostali granski savezi. Ipak, prva dama ministarstva naglasila je da tu nije kraj njihovih aktivnosti, već naprotiv, početak u stvaranju baze za nove sportske uspehe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari