Rampa na rasipništvo 1Foto: EPA/CARMEN JASPERSEN

Vodeći ljudi kineskog fudbala predložili su smanjenje broja inostranih igrača u tamošnjoj ligi kao odgovor na veliku transfer groznicu koja vlada u najmnogoljudnijoj državi na svetu.

Prema zamisli čelnika saveza broj fudbalera u protokolu koji nisu Kinezi bi se sveo na trojicu stranaca plus jednog iz Azije, dok je do sada važilo pravilo 4 plus 1. Klubovi imaju rok da se izjasne po ovom pitanju do kraja godine.

Da se trendovi menjaju iz godine u godinu kada je reč o najvažnijoj sporednoj stvari na svetu nije nikakva novost, ali ono što je do skoro bio raritet u fudbalskom svetu danas postaje praksa. Zvezde evropskih klubova u najvećem usponu karijere odlučuju se da sportske ambicije koje su ih navele put Starog kontinenta ostave u zapećku pred unosnim ponudama iz Kine. Nedavni transfer brazilskog veziste Oskara iz Čelsija u kineski Šangaj SIPG izazvao je lavinu komentara među sportskim radnicima koji su s pravom zabrinuti za budućnost fudbala. Mladi Brazilac tek na polovini treće decenije života rekao je zbogom Evropi ne ostavši nimalo imun na ponudu Šangaja u transferu vrednom 60 miliona evra i platom od 25 miliona evropskih novčanica (490 000 nedeljno). Sa takvim prihodom, veća mesečna primanja imali bi samo Mesi i Ronaldo.

Činjenica da je u drugom planu kod Kontea ove sezone otkriva mnogo toga. Slaba minutaža u klubu sa „Stanford bridža“ bez obzira što je reč o fudbaleru iz Brazila nije u skladu sa megalomanskom ponudom kineskih bogataša. Izdvojiti ovoliko novca za momka sa upitnom formom tera fudbal u sferu prljavog biznisa koji urušava prefinjenost najpopularnijeg sporta. Transfer momka koji je od 2012. bio na privremenom radu u Londonu samo je primer novog načina poslovanja u kineskoj ligi koji se očito ne dopada ljudima iz Fudbalskog saveza. NJegovim stopama će i Karlos Tevez koji prelazi u Šangaj Šenhui za rekordnih 80 miliona evra.

Letos je mnoge iznenadila odluka italijanskog napadača Gracijana Pelea da posle zapažene uloge na Evropskom prvenstvu u Francuskoj pređe iz Sautemptona u SD Luneng, dok ništa manje začuđenih izraza lica nismo videli i u slučaju Hulka koji je za blizu 55 miliona evra prešao iz Zenita u Šangaj SIPG. Ne treba zaboraviti ni skupocenog Brazilca Aleksa Tešeiru, DŽeksona Martineza, Ramiresa, Žervinja, Paulinja kao i maleroznog Demba Bu.

Dovođenje nekadašnjih asova Šahtjora, Porta, Čelsija, Rome, Totenhema sigurno da je veliki marketinški stimulans za kartu više na utakmicama kineske lige, ali i veliki inhibitor kada je reč o razvoju tamošnjih mladih asova (kojih je nemali broj s obzirom na mnogoljudnost nacije). Vođeni patriotizmom u tamošnjem savezu su se odlučili na spomenuti predlog o ograničenju broja stranaca, čelnici FS Kine obrazložili su svoju odluku.

– Postoji zabrinutost zajednice da, uprkos tome što velike zvezde donose unapređenju domaćeg prvenstva i dovode publiku na stadione, u isto vreme smanjuju šansu domaćim fudbalerima da napreduju. Zbog dugoročnog plana razvoja klubova u Kini želimo da smanjimo broj stranaca – navodi se u saopštenju.

Konte: Koncentrisani na rad

– Sigurno je da je ovde reč o neverovatnim transferima. Ovo je velika prilika za sve nas, kako za igrače tako i trenere. Veliki novac je u opticaju, ali mislim da moramo ostati skoncentrisani na rad, ne na ponude uz Kine i njihov dolazak po naše igrače.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari