Rani golovi u Barseloninoj mreži koji su osvežili sećanje na veče Dejana Lekića u Pamploni 1Foto: EPA-EFE/Pepe Torres

Španski fudbalski prvak Barselona se izvukla bez poraza kao gost Granade u devetom kolu domaćeg šampionata – 2:2.

U nokdaun ju je bacio Brajan Saragosa Martinez, 22-godišnje desno krilo.

Prvi gol je postigao u 17. sekundi! To nije najraniji pogodak u utakmici španske lige, ali jeste u Barseloninoj mreži. Do sada je to brzometno ostvarenje pripadalo doskorašnjem Realovom asu Francuzu Karimu Benzemi. Viktora Valdesa je nadmudrio u 22. sekundi klasika na stadionu „Santijago Bernabeu“ potkraj 2011, koji je ipak pripao katalonskom velikanu s 3:1.

Saragosa je drugi put poslao loptu iza leđa nemačkog golmana Ter Štegena u 29. minutu. Tako je stao rame uz rame s onima koji su Barseloninog čuvara mreže savladali dvaput u prvih pola časa na meču španske lige. Među njima je u poslednjih 30 godina uz Zamorana, Raula, Makaja, Forlana, Van Nistelroja i još nekolicine i Dejan Lekić.

 

Nekadašnje Zvezdino otkrovenje na mestu centarfora proslavio se kao napadač Osasune na meču u Pamploni 11. februara 2012. Valdesa je prevario u 4. i 22. minutu. Domaćin je s 3:2 pobedio potpunog favorita kojeg je predvodio Mesi. Samo mesec ranije Barelona je na istom mestu s 2:1 u revanšu osmine finala kupa izvadila kartu za četvrtfinale, pošto joj je meč na Nou Kampu nedelju ranije pripao s 4:0. Lekić je i tada bio strelac za 1:0 u 40. minutu. Branio je Pinto, a Mesi je ušao u igru u 59.

Barselona je protiv Granade, za koju je u poslednjih pola sata igra Njegoš Petrović, smanjila na izdisaju prvog poluvremena preko svog novog bisera Lamina Jamala. S tim golom on je sa 16 godina i 87 dana postao i najmlađi strelac u istoriji španskog prvenstva. Do njega je to bio kamerunski napadač Fabris Olinga, 11 dana stariji kada je kao igrač Malage zatresao Seltinu mrežu 2012.

Prvak je do boda stigao preko Serhija Roberta u 85. minutu.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari