Rasel pobedio u trci za Veliku nagradu Belgije 1Foto: EPA-EFE/Tamas Kovacs HUNGARY OUT

Vozač Mercedesa Džordž Rasel pobedio je u trci Formule 1 za Veliku nagradu Belgije.

Rasel je posle neizvesne borbe za timskim kolegom Luisom Hamiltonom u završnici ostvario treću pobedu u karijeri. Osim dobre vožnje, Rasel je pobedio i zahvaljujući dobroj taktici, pošto je išao na jednu zamenu guma u odnosu na konkurente.

Sedmostruki svetski šampion Hamilton zauzeo je drugo mesto sa 0,526 sekundi zaostatka i to je bio njegov 201. plasman na podijum, a treći je bio Oskar Pjastri iz Meklarena sa 1,173 sekunde zaostatka.

Vozač Ferarija Šarl Lekler zauzeo je četvrto mesto, peti je bio aktuelni šampion Maks Verstapen iz Red Bula, a šesto mesto zauzeo je Lando Noris iz Meklarena.

Vozač Ferarija Karlos Sainc zauzeo je sedmo mesto, osmi je bio Serhio Peres iz Red Bula, deveti je bio Fernando Alonso iz Aston Martina, a 10. mesto zauzeo je Esteban Okon iz Alpina.

Lekler je starotvao sa pol pozicije i sačuvao prednost ispred Hamiltona, koji je dobro krenuo i pretekao Peresa za drugo mesto.

Sedmostruki svetski prvak je odbranio poziciju posle napada Peresa, a loše je startovao Noris koji je pao za tri mesta, na sedmo.

Verstapen, koji je startovao sa 11. mesta zbog kazne, do drugog kruga se popeo na osmo mesto iza Norisa. Ispred vozača Meklarena bio je šestoplasirani Sainc, a ispred njega Rasel i četvrtoplasirani Pjastri.

U trećem krugu Hamilton je pretekao Leklera i preuzeo vođstvo. Britanac je vozio najbrži krug i stekao je više od sekund prednosti u četvrtom krugu.

Pjastri se primakao Peresu, a Hamilton je do osmog kruga imao 1,7 sekundi prednosti na čelu.

U 11. krugu na zamenu guma su otišli Rasel i Verstapen i na stazu su se vratili na 13. i 14. mesto. Vozač Mercedesa je odmah pretekao Cunodu za 12. mesto.

Hamilton je u 12. krugu otišao u boks i vratio se na stazu kao šesti, a posle njega na zamenu guma otišli su i Peres i Pjastri.

Dvojac Ferarija Lekler i Sainc preuzeo je vođstvo, Lekler je otišao na zamenu guma u 13. krugu i na stazu se vratio kao peti iza Hamiltona. Vođstvo je preuzeo Sainc, ispred Norisa i Alonsa, a sva trojica nisu bili u boksu do tada.

U tim trencima najbrži na stazi bio je Verstapen koji se do 13. kruga popeo na deveto mesto. Alonso je zatim otišao u boks i vratio se kao 14. na stazu.

U 16. krugu Noris je otišao na zamenu guma i na stazu se vratio kao osmi iza Verstapena.

Sainc je imao četiri sekundi prendnosti nad Hamiltonom u 19. krugu, a iza su vozili Lekler, Pjastri, Peres, Rasel, Verstapen i Noris.

Sainc je u 21. krugu otišao u boks i na stazu se vratio kao osmi iza Norisa, a ispred Albona. U istom krugu Rasel je pretekao Peresa i preuzeo četvrto mesto.

U 22. krugu Peres je otišao na zamenu guma i na stazu se vratio kao osmi iza Sainca. Vođdstvo je preuzeo Hamilton ispred Leklera i Pjastrija, Rasela, Verstapena i Norisa.

Lekler je u 26. krugu otišao u boks i vratio se na stazu kao sedmi ispred Peresa, a iza timskog kolege Sainca. Hamilton je krug kasnije otišao na zamenu guma i na stazu se vratio kao šesti ispred Leklera a iza Sainca.

Verstapen je u 29. krugu otišao u boks, a za njim i Sainc, pa su se na stazu vratili kao sedmi i osmi.

Vođstvo je preuzeo Pjastri ispred Rasela Norisa i Hamiltona. Noris je krug kasnije otišao u boks i vratio se na sedmu poziciju iza trostrukog uzastopnog šampiona.

Pjastri je u 31. krugu otišao na zamenu guma, zadržao se 4,4 sekunde i na stazu se vratio kao četvrti ispred Verstapena.

Vođstvo je preuzeo Rasel ispred Hamiltona sa sedam sekundi prednosti, pošto nije drugi put išao u boks. On je rekao ekipi da su gume dobre i da misli da ne bi trebalo da ih menja, pa je do kraja ostao na stazi.

Pjastri se približavao Lekleru i pretekao ga je u 36. krugu za treće mesto. Istovremeno, Hamilton je smanjivao zaostatak za Raselom, Verstapen za Leklerom, a Sainc za Peresom.

Noris je prišao na pola sekunde Verstapenu, a Sainc je u 39. krugu pretekao Peresa za sedmo mesto.

U samoj završnici dvojac Mercedesa vodio je napetu borbu do kraja, što je koristio Pjastri i primakao im se ispod sekunde. Rasel je uspeo da se odbrani od Hamiltona i ostvari prvu pobedu na stazi Spa Frankoršan.

U šampionatu Formule 1 sledi pauza, a takmičenje se nastavlja 25. avgusta za Veliku nagradu Holandije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari