"Kad je teško, pozovi Rasima": Otkud Ljajić u ulozi 'spasioca' FK Partizan? 1Foto: Antonio Ahel/ATAImages, Ilustracija: Danas

Sredinom devedesetih godina prošlog veka, na političkim skupovima, u sandžačkim gradovima klicalo se „Rasime, spasi me“.

Bilo je to tada podrška mladom perspektivnom političaru Rasimu Ljajiću. Izgleda da je eho tog vremena tek stigao do Beograda juče.

Vest dana bila je da bi on mogao da postane novi predsednik FK Partizan, koji sve više, zbog brojnih nesporazuma, tone u glib. Poraz od večitog rivala Crvene zvezde 0:4, bila je kap koja je prelila čašu.

Ljajić je odmah rekao da je spreman da pomogne tom Fudbalskom klubu, ali ostavio i rezervu da se vidi „kako će stvari dalje da se odvijaju“, jer „postoje mnoga otvorena pitanja“. Poručio je da se malo sačeka, ali i da je situacija u klubu dobra „niko se ne bi ni setio Rasima Ljajića“.

Ko se setio, oduvek navijača FK Partizan, kao spasioca još je nejasno. Tvrdi se da iza predloga stoje bivši igrači, treneri i navijači , “legende kluba”.

Udruženje bivših igrača, trenera i sportskih radnika FK Partizan u saopštenju odlučno je demantovalo da stoje iza tog predloga.

Poručili su da će o rukovodećim pozicijama javno da razgovaraju kada sadašnje rukovodstvo napusti svoje pozicije.

I “dobro obavešteni” izvori tvrde da je on “na korak” od predsedničke funkcije u FK i da za to ima podršku “svih neophodnih struktura”.

Ovaj iskusni političar ima i bogato iskustvo u fudbalskoj delatnosti. Nije se juče prvi put našao u situaciji da bude viđen kao predsednik FK Partizan, jer je ranije bio u tom klubu predsednik Nadzornog odbora i potpredsednik Upravnog odbora.

U rodnom gradu bio je i predsednik Upravnog odbora FK Novi Pazar. Godine 2022. izabran je za predsednika Jugoslavenskog sportskog društva “Partizan”.

Ljajić je političar sa iskustvom dužim od tri decenije. Jedan je od osnivača SDA Sandžaka i prvi generalni sekretar te partije.

Sredinom devedesetih, zbog neslaganja sa politikom Sulejmana Ugljanina, osnovao je Koaliciju Sandžak, koja je 2000. prerasla u Sandžačku demokratsku partiju (SDP), a devet godina kasnije osnovao je Socijaldemokratsku partiju Srbije (SDPS), čiji predsednik je i sada.

Od 2000. do 2020. godine bio je na najodogovornijim funkcijama u Srbiji. Bio je ministar u više vlada Srbije, Savezne Republike Jugoslavije i državne zajednice Srbije i Crne Gore.

Posle republičkih izbora 2020. godine povukao se iz rada Vlade Srbije. Svoje ministarske pozicije prepustio je mlađim članovima SDP i posvetio se radu u partiji.

U Sandžaku važi za neprikosnovenog bošnjačkog lidera, koji je svojim znanjem relaksirao političku situaciju u ovom kraju.

Rasim Ljajić rođen je 1964. godine u Novom Pazaru, gde je završio osnovno i srednje obrazovanje. Po obrazovanju je lekar. Medicinski fakultet je završio u Sarajevu. Oženjen je i otac je dvoje dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari