Razlaz Čovića i Radonjića 1Foto: Starsport

Završni čin „seoba“ sa Malog Kalemegdana mogao bi da se dogodi odmah po povratku Dejana Radonjića iz Amerike, gde se trenutno usavršava radeći sa stručnim štabom San Antonija u Letnjoj ligi.

Odlazak čak osmorice igrača iz prethodne takmičarske godine jasno upućuje na zaključak da će crveno-beli u avgustu krenuti najverovatnije sa novim stručnim štabom, na čijem čelu, posle skoro četiri godine fantastičnih rezultata, neće biti Dejan Radonjić. Crnogorskom stručnjaku ugovor je istekao 30. juna, ali je sve vreme tinjala nada, koja doduše još uvek nije ugašena, da će dve strane postići dogovor u vezi sa produžetkom saradnje na još dve sezone. Ipak, sled događaja, pogotovo tokom boravka Radonjića u SAD, odnosno transferi Ognjena Kuzmića u Real i Marka Gudurića u Fenerbahče, predstavljaju „znake pored puta“ koji jasno navode na to da je rastanak najrealnija opcija.

Odnos predsednika Čovića i trenera Radonjića tokom godina saradnje nije uvek bio potpuno harmoničan. Jedan drugome imali su šta da zamere, ali su ih zajednički interesi ostavljali na istoj strani u sportskom kontekstu. Čović je umeo da javno zaštiti crnogorskog stručnjaka; kada ga je „čaršija“ u više navrata smenjivala, predsednik trenersko mesto nije dovodio u pitanje, čak ni kada je Radonjić bio na razgovoru sa predsednikom Baskonije. Ipak, loša finansijska situacija tokom sezone 2016/17 dodatno je nagrizla odnos između Čovića i Radonjića, koji je ozbiljnije načet tokom takmičarske 2015/16, u kojoj je Zvezda sve vreme ozbiljno kasnila sa isplatama prema treneru. Radonjić je u poslednjoj sezoni uspevao da situaciju u timu drži pod kontrolom, iako su igrači bili nezadovoljni time što su im plate kasnile po par meseci.

Ono što Čović očigledno neće oprostiti i preko čega ne želi da pređe, jeste poslednji javni nastup Radonjića u svojstvu trenera Zvezde, neposredno nakon trećeg meča finala protiv FMP u Mocart Superligi i osvojene druge „triplete“ u poslednje dve sezone. Iako je finansijska situacija svima bila jasna, od kluba, navijača, do javnog mnenja, predsednik je u obraćanju Radonjića video okidač posle kojeg je usledila kazna FIBA preko BAT zbog dugovanja prema Galu Mekelu, odnosno zabrana registrovanja novih igrača dok se novac ne uplati na račun izraelskog i bivšeg pleja Zvezde.

Odnos između Čovića i Radonjića došao je izgleda do „tačke pucanja“ i definitivnog razlaza, iako je pre odlaska crnogorskog stručnjaka u Ameriku, bio dogovoren još jedan sastanak po povratku popularnog Dekija. Po svemu sudeći, naredna zajednička kafa (ako do nje i dođe), izvesno će biti gorka i puna žuči za najvažnije protagoniste trogodišnje dominacije Crvene zvezde na svim košarkaškim poljima. Takođe, ono u čemu se pomenuta dvojica nikako ne slažu, jeste i to kako bi Zvezda trebalo da izgleda naredne sezone. Čović je za smenu generacija, davanje većeg prostora Radanovu, Simaniću, Rakićeviću, momcima iz FMP (Davidovac, Lazarević, Apić), pa čak i za potencijalnu prodaju DŽone Boldena, dok Radonjić smatra da sa takvim timom ne može da se bori za trofeje i bude kompetentan u Evroligi.

A od Gudurića milionče

Transfer Marka Gudurića u Fenerbahče praktično je dogovorena stvar. Crvena zvezda bi na ime obeštećenja trebalo da dobije milion evra i 20 odsto od naredne prodaje, a zvanični šampion Evrope zamenu za Bogdana Bogdanovića, koji je potpisao za Sakramento. Zvezda će tako u samo dve godine od Fenera inkasirati dva miliona evra, pošto su „kanarinci“ i za Nikolu Kalinića platili isti iznos crveno-belima kada se 2015. preselio u Istanbul. Nakon što je produžio ugovor na dve godine, Branko Lazić je promovisan u kapitena, a od nosilaca igre iz prošle sezone, predvodiće, ako ne dođe do novih odlazaka, Nemanju Dangubića, Ognjena Dobrića i Milka Bjelicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari