Real objavio astronomsku cifru za rekonstrukciju stadiona: Za "umiveni" Santjago Bernabeu pozajmljeno 1.175.000.000 evra 1Foto: EPA-EFE/Juanjo Martin

Neverovatna cifra koja prevazilazi troškove izgradnje novog stadiona Totenhema.

Real Madrid već godinama radi na rekonstrukciji stadiona. Zbog konstantnih radova delovi tribina su zatvoreni, a tako je i ove sezone, s obzirom na to da su za navijače nedostupni rubni delovi donjeg prstena.

Neretko se može čuti da rekonstrukcija stadiona može biti i skuplja od izgradnje novog objekta. Ipak, cifra koju je Real obznanio za celokupnu obnovu stadiona Santjago Bernabeu zaista deluje previsoko, čak i za standarde najvećeg kluba na svetu.

Za 11. novembar zakazana je sednica Izvršnog odbora na kojoj će čelnici kluba podneti izveštaj o utrošenim sredstvima za prošlu sezonu, kao i projekciju budžeta za tekuću. Takođe, zatražiće se od članova Odbora i odobrenje treće tranše kredita kako bi se završilo „zidanje Skadra“ na Bernabeuu.

Za prvu fazu radova podignut je kredit od 575.000.000 evra a bio je potreban za podizanje infrastrukture čitavog objekta. Druga rata u iznosu od 225.000.000 evra iskorišćena je za instalaciju takzovanog hipogeuma, iliti ‘staklenika’, u koji se trava unosi posle svake utakmice kako bi sam teren mogao da se neometano koristi i u druge svrhe, osim fudbala, a da podloga ostane netaknuta.

Treća pozajmica od banaka trebalo bi da bude upotrebljena za finansiranje završnih radova – parking mesta, sam enterijer, a Marka ističe da klub namerava da pozajmi 375.000.000 sa 4,7 odsto kamate na godišnjem nivou sa rokom otplate od čak tri decenije.

Time bi se došlo do cifre od neverovatnih 1.750.000.000 evra i to pod uslovom da ne bude naknadnih troškova.

Nakon završetka radova, u klubu planiraju da kreditne pozajmice isplate isključivo od organizovanja van fudbalskih aktivnosti. Već postoji ugovor na osnovu kojeg će u period od 20 godina klub inkasirati 360.000.000 evra.

Takođe, Izvršnom odboru će biti predstavljen budžet za takuću sezonu od skoro milijardu evra, u okviru kojeg ženski fudbalski klub, kao i košarkaška sekcija i dalje beleže gubitke.

Košarkaški klub je nedavno obznanio da je prošlu seoznu završio sa minusom od čak 27.000.000 evra.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari