Real se namerno odrekao najboljeg igrača 1Foto: EPA/ SERGEY DOLZHENKO (arhivska fotografija)

Kao grom iz vedra neba pogodila je fudbalsku javnost vest da je Kristijano Ronaldo prešao iz Real Madrida u Juventus.

„Stara dama“ je na račun Real Madrida uplatila 100 miliona dolara (86 miliona evra), ali će je celokupan transfer, računajući platu Portugalca, potencijalne bonuse za osvajanje Serije A i Lige šampiona, kupovinu vile za stanovanje u okolini Torina, kao i unapred isplaćeni procenat od prodaje proizvoda sa njegovim likom koštati oko 350 miliona američkih novčanica.

Španski mediji nemaju dilemu da Ronaldo nije otišao iz Reala već da je praktično oteran iz kluba. „Marka“ piše da je uprava napravila petogodišnji plan u kome više ne računa na Portugalca, pošto je predsednik Floretnino Perez procenio da on sa 33 godine nema više šta da ponudi, te da je bolje dobiti 100 miliona za pojačanja, a istovremeno uštedeti 50 miliona, koliko bi klub morao da mu plati da je ostao do kraja ugovora 2020. godine. Kao glavni dokaz za ovu tezu navodi se da Real na kraju sezone nije ni uložio žalbu Fudbalskom savezu Španije na suspenziju Ronalda od pet mečeva. Isto tako se navodi da se „kraljevski klub“ nije ni jednom zvanično oglasio na optužbe španskih vlasti da je Ronaldo utajio porez, za razliku od Barselone koja Lea Mesija brani „svim srcem“.

A da li je Juventus pogrešio što je uzeo fudbalera koji već ima 33 godine? Italijani tvrde da igrač koji je u Realu dao 450 golova, oborivši rekord nekada nedodirljivog Raula (323), ne može biti promašaj ni u kom smislu. Za vlasnika pet Liga šampiona (četiri sa Realom, jedna sa Mančester Junajtedom) veruje se da „staroj dami“ može doneti ne samo osmu uzastopnu titulu Serije A, već dugo čekani trofej sa „velikim ušima“. Juventusu će se Ronaldo isplatiti i u marketinškom smislu, pošto se njegovi dresovi po ceni od 89 do 150 evra (zavisno od prve, druge ili treće garniture) već prodaju, narodski rečeno, kao alva. Dolazak Portugalca u Italiju otvoriće i novo poglavlje u Seriji A koja već deceniju po dovođenju atraktivnih imena kaska za španskom Primerom i engleskom Premijer ligom, a u poslednje vreme i za francuskom Ligom 1.

Da li je prvi čovek Reala Florentino Perez pogrešio ili je predsednik Juventusa Andrea Anjeli napravio pametan potez dovođenjem Ronalda – jedino će vreme pokazati. Odgovor ćemo možda imati već sledećeg leta kada sumiramo rezultate torinskog kluba.

Radnici FIAT-a prete štrajkom, traže povišicu

Sindikat radnika FIAT-a u Torinu, fabrike čiji je vlasnik porodica Anjeli koja drži i Juventus, zapretio je upravi štrajkom ukoliko se ne postigne dogovor o povišici plata.

– Prvo su doveli Iguaina pre nekoliko godina, a sada Ronalda. To je sramota. Nismo dobili povišicu deset godina, a svaki radnik bi dobio po 200 evra mesečno samo kada bi se Ronaldova plata razdelila za četiri godine. FIAT potroši godišnje 126 miliona evra na sponzorisanje Juventusa, a u radnike svoje fabrike ne ulaže ništa – izjavio je jedan od vođa Sindikata radnika FIAT-a Đerardo Đanone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari