"Realno je da prođemo grupu, a posle šta nam bog da": Miloš Krasić za Danas o šansama Srbije na Mundijalu 1Starsportphoto/Srdjan Stevanovic©

Nekadašnji reprezentativac Srbije nestrpljivo čeka Svetsko prvenstvo u Kataru, da vidi dokle može da dogura generacija za koju kaže da je „najbolja u poslednjih 20 godina“.

Možda su ovdašnji fudbaleri (bili) evropski Brazilci, ali statistika je surovo drugačija i kaže da smo u samostalnoj eri Srbije našu reprezentaciju svega tri puta ispratili na velike smotre. I to na Svetsko prvenstvo u Južnoafričkoj republici 2010. godine, Mundijal u Rusiji 2018. i na planetarno takmičenje u Kataru, od čijeg nas početka deli svega par dana, dok su šampionati Evrope ostali pusta želja.

Otuda ne čudi maksimalno navijačko i medijsko „loženje“ na ovom parčetu Balkana na dolazeće duele sa Brazilom (24. novembar, 20 časova), Kamerunom (28.11, 11.00) i Švajcarskom (2. decembar, 20.00). Uz većinsko predubeđenje da ćemo Orlove gledati i posle grupne faze, tamo gde ih nije bilo na druga dva SP.

SA MOJIM KLINCIMA I PRIJATELJIMA EUFORIČNO BROJIM DANE DO PRVE UTAKMICE

„Poslednji meseci, nedelje i, posebno, dani neodoljivo me podsećaju na 2010. godinu. Samo što sam se tada, sa jednom drugom generacijom, spremao da učestvujem na Mundijalu u Južnoj Africi, a sada kao navijač jedva čekam da vidim šta će Piksijevi momci uraditi u Kataru. Raduje me što i ova ekipa ima i oseća fenomenalnu podršku naroda, medija, marketinga… Čak mi se čini da je na još višem nivou. Ja, prvi, euforično brojim dane do prve utakmice. Moji klinci i prijatelji, takođe. Skupljamo i razmenjujemo sličice, pratimo sve vesti iz tabora naše reprezentacije, dogovaramo gledanje mečeva… Ma, prava mundijalska groznica“, kaže za Danas nekada vrsni krilni vezista Miloš Krasić.

Mnogi su verovali da je izbor Dragana Stojkovića idealno selektorsko rešenje, ali, u isto vreme, dosta fudbalskih ljudi nije bilo načisto koliko će mu biti potrebno vremena da mnoge stvari istera na čistinu i(li) ih postavi na svoje mesto. Obzirom da je jedan od naših najboljih fudbalera svih vremena trenersku karijeru gradio daleko od očiju zemljaka – u prvenstvima Japana i Kine, čiji se rejting ne može porediti sa najjačim evropskim ligama.

„Kao čovek iz sveta fudbala znao sam da smo s njim dobili vrhunsko znanje i autoritet. Pravog vođu, takođe, jer sam od starijih slušao kako je u igračkim daniuma uticao na kolege i koliko su ga poštovali treneri i selektori. Naravno, trebalo je sačekati trenutak da vidimo kako će sve to iskoristiti na novoj funkciji. Rezultat je mera svačijeg uspeha, a on ih već sada ima dovoljno. Velemajstorski je vodio reprezentaciju kroz kvalifikacije za Svetsko prvenstvo i Ligu nacija“

IMAMO NAJTALENTOVANIJU GENERACIJU U POSLEDNJIH 20 GODINA, OBOŽAVAM NJENU FUDBALSKU DRSKOST

Mada moderan čovek pati od viška sujete, bivši fudbaler Vojvodine, Juventusa, CSKA iz Moskve, Fenerbahčea, Bastije i Lehije iz Gdanjska nema problem s tim da iskomplimentira naslednicima u nacionalnom timu. Naprotiv, s oduševljenjem govori kako su spojili lepo i korisno.

„Mogu slobodno da kažem da imamo najtalentovaniju generaciju u poslednjih 20 godina. Evropski fudbal nije poslednju deceniju imao strašan tandem kakav su Dušan Tadić i Aleksandar Mitrović. Ovaj drugi radi nenormalne dobre stvari za reprezentaciju i klubove, zbog čega samo molim boga da se oporavi od povrede i bude na terenu od prve do zadnje utakmice. Poštujem dobru filozofiju igre našeg tima, oduševljen sam lepršavošću, disciplinom, kontinuitetom… njegovog fudbala i insistiranju na dva špica. A, posebno obožavam fudbalsku drskost sadašnjih reprezentativaca. Baš ih briga ko je sa druge trane centra“.

Piksi od prvog dana ponavlja da su mu jednako važni rezultati i način na koji su ostvareni. I uglavnom je uspevao da uzme „i jare i pare“, međutim velika takmičenja ne moraju uvek da budu propraćena i grandioznim partijama. Naročito, ako je lestvica očekivanja visoko postavljena.

„Prepustio bih taj deo priče gospodinu Stojkoviću, on najbolje zna šta hoće i kako do cilja. Kao neko ko je bio ne Mundijalu mogu samo da poželim igračima da im profesionalizam, koncentracija, samopouzdanje, odnos prema treninzima, utakmicama, rivalima… budu na maksimalnom nivou. Sve vreme! I da im je uvek u malom mozgu to da im je to možda prvo i poslednje Svetsko prvenstvo u karijerama. Ja im od srca želim da ih se naigraju u karijerama, mlađi deo ekipe pogotovo ima dovoljno vremena za to, ali fakat je da male zemlje kao naša ne idu često na Mundijale“.

REALNO JE DA PROĐEMO GRUPU, A ONDA ŠTA NAM BOG DA; ZAŠTO NE BI „PAO“ JEDAN BRAZIL?!

U Srba ni u čemu nema zlatne sredine, pa tako i projekcije plasmana Orlova u Kataru idu od ultra optimističkih prognoza da se može same završnice turnira pa do pesimističkih premisa da će se Piksi i ekipa već posle trećeg nastupa spakovati za povratak kući.

„Ja mislim da je realno da prođemo grupu, a posle šta nam bog da. Normalno, neće biti lako jer su rivali baš teški, a njihovi brojni pojedinci u sjajnim formama… Ali, imamo i mi s kim i s čim u bitku.“Sto“ godina se čekalo na pobedu moje generacije protiv Nemačke 2010. godine, ova je prošlog leta srušila prejaki Poprtugal na kraju kvalifikacija, zbog čega mora da prođe ko zna koliko vremena do novog „skalpa“ neke velike reprezentacije. Eto, zašto, ne bi „pao“ jedan Brazil?! Da, deluju fenomenalno, ali treba verovati da je sve moguće. Samo što i u tome treba imati meru“.

Osnovni preduslov za svaki uspeh je da oni od kojih se on očekuje budu zdravi i pravi, da ih zaobilaze povrede ili one budu tako sitne da se mogu u hodu sanirati.

„Bio bi ne veliki hendikep nego haos kada Piksi ne bi mogao da računa na Mitrovića. Držim palčeve da s njim ispadne sve dobro. I da ostali budu fizički spremni za maksimalne napore. Ako bude tako, mnogo je kandidata za izbijanje u prvi plan… Svi najviše očekuju od Aleksandra, Vlahovića, Sergeja, Tadića… Međutim, ovaj sastav puca od već dokazanog talenta, pa ko zna ko sve može da izbriljira. Eto, mali Živković je bio fenomenalan na poslednje četiri utakmice kod Piksija. Lično, moje simpatije i glas idu Nemanji Radonjiću. Mnogo me svojim direktnim i konkretnim stilom podseća na mene, volim ga kao igrača i radujem se što je ušao u kontituitet dobrih klupskih igara“.

DA MOMCI 24 SATA MISLE SAMO O FUDBALU, KOLIKO GOD OSTANU U KATARU

Da je morao da napiše priručnik zlatniih saveta za Piksijevu ekipu, naš sagovornik bi im skrenuo pažnju na nekoliko važnih stvari tokom boravka u Kataru.

„Koliko god da ostanu na Svetskom prvenstvu, momci moraju da misle i žive fudbal 24 sata. Na terenu, u trening kampu, hotelu… I nikako ne dozvole da ih poremete spoljni uticaji, nebitno čiji i kakvi. Mada, ne brinem za taj deo, jer će Stojković znati da ih izoluje i sačuva timski fokus. Važno je i da zadrže. očigledno, zdravu i lepu atmosferu u svlačionici. Da se drže zajedno i u svemu što rade. Disciplina se podrazumeva. Mi, vaši navijači smo tu da vam šeljamo dobru energiju“, zaključuje Miloš Krasić, čiju listu Top favorita za titulu čine Brazil, Argentina i Španija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari