Reflektori upereni u Kampaca, ali od Bentila će Zvezdin uspeh zavisiti i u Atini 1Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Osporavan, toliko, da ponekad deluje kao da je omalovažavan, Ben Bentil je protiv Efesa pokazao i koliko je Duško Ivanović pogrešio zato što ga nije poveo u Zagreb na megdan Ciboni.

Crvena zvezda je protiv aktuelnog i dvostrukog uzastopnog osvajača Evrolige prekinula post u najelitnijem takmičenju, dug čitavih mesec dana (94:75).

Napokon su crveno-beli došli do 12. evroligaške pobede, zadržavši na skoru 12-15 solidne šanse barem da ostanu u konkurenciji za plasman u TOP 8, do samog kraja ligaškog dela.

Jeste turski velikan u Beograd stigao bez vrsnog tandema Micić-Larkin; može se konstatovati i da je, ponovo, stihijski, Zvezda došla do tako važnog trijumfa, ali je, napokon, imala adekvatan balans između spoljne i unutrašnje linije.

Ono što je falilo u Zagrebu, a pogotovo protiv Albe i Bajerna, Zvezda je imala u duelu sa Efesom.

I dok javnost još jednom u fokus stavlja partiju Fakunda Kampaca, koji je sa 22 poena došao nadomak ličnog evroligaškog rekorda (24 poena), iskreiravši još sedam napada, bilo bi nefer ostaviti učinak Bena Bentila ispod radara.

Dvadeset osmogodišnji krilni cenar iz Gane, pretohodnog evroligaškog iskustva u Panatinaikosu i Armaniju, pokazao je protiv Efesa koliko može biti koristan za ekipu kada se njegovi igrački kvaliteti koriste na adekvatan način.

Na delu, protiv aktuelnog i poslednjeg dvostrukog šampiona Evrolige, uverio je javnost i u to koliko je Duško Ivanović pogrešio prilikom odluke da ga ne vodi na poslednje abaligaško gostovanje Ciboni sa koga su se crveno-beli vratili crvenih obraza.

Ono što je poslednjih utakmica nedostajalo Crvenoj zvezdi, Bentil je uravnotežio u meču sa Efesom, Bio je od krucijalnog značaja za adekvatni spejsing u napadu, delujući vrlo produktivno sa niskog posta, naročito sa njegove leve strane.

Ivanović je od starta utakmice forsirao akcije u kojima su se osnovne kretnje bazirale na što adekvatnijem i bližem postavljanju Bentila na niskom postu.

Ne samo što je, „zidajući“ težio ka egzekuciji, već je, u zavisnosti od defanzivne postavke, odličnu konekciju imao sa Ognjenom Kuzmićem, često mu asistirajući na „fleš katu“, strpljivo čitajući odbrambene postavke i kretnje rivalskih igrača.

Za gotovo pola sata u igri (27 minuta) „prodao“ je samo dve lopte, iako je više od 40 odsto akcija bilo bazirano na njegovom postavljanju na niskom postu.

U trećoj četvrtini, recimo, u uvodna tri minuta, svaki napad Zvezde polazio je na pomenuti način, uz varijaciju kretnji bez lopte bekova u reketu, odnosno Kuzmića u „flerskrinu“.

Bentil je, takođe, bio i među najzaslužnijima što je u poslednjoj deonici Efes izašao iz bonusa već posle uvodna tri minuta.

Na njemu su se najčešće rotirali MBaje i Klajburn, s tim da je defanzivno, Amerikanac zapravo bio u mis-meču, jer telom nije mogao da isparira Ganjaninu težine od nekih 115 kilograma.

Bentil je bio najzalužniji što je Zvezda imala adekvatan balans između linija, pritom je „pik“ sa Mitrovićem u „šort-rolu“ posebno bio produktivan u drugom poluvremenu.

Jednostavno, dugih, ali i sporih nogu, Ante Žižić u visokom branjenju „pika“ nije mogao da isprati nižeg i okretnijeg Mitrovića.

Statistički, Bentil je postigao deset poena, uz tri asistencije, međutim, sa njim u igri Zvezda je bila u plusu 21 poen. Veću korisnost, u tom smislu, imao je samo Kampaco sa plus 28.

OVAKAV BENTIL BIĆE KLJUČAN I U ATINI

Nisu košarkaši Crvene zvezde imali vremena da proslave trijumf nad Efesom. Već danas, krenuli su put Atine.

U prestonici Grčke, sutra uveče, sastaće se sa Panatinaikosom (20.00). „Zeleni“ nisu trijumfovali u Evroligi još od 26. januara i onog čuvenog preokreta protiv Žalgirisa u Atini.

U seriji su od šest poraza. Ni nedavna promena trenera, odnosno odlazak Dejana Radonjića, ništa bitnije, u rezultatskom smislu, nije doneo.

Na sedam kola do kraja, Zvezda još uvek ima šanse da se nađe u TOP 8. Prostora za poraz gotovo da više nema, s tim u vezi, sutrašnji duel biće joj od izuzetne važnosti.

– Biće teška utakmica, klub je promenio trenera i uvek kada se to desi dođe nova energija, igrači žele da se pokažu u mnogo boljem svetlu. Biće novina i mnogo teže da se spremi utakmica. Mi imamo cilj i želju, hoćemo da se borimo da budemo među osam. Najbitnije je da su svi igrači dali sve od sebe u odbrani, verujem da je to i njima važnije nego da su se upisali u listu strelaca – poručio je trener Ivanović pred put u Atinu i megdan sa njegovim nekadašnjim timom.

Zvezdi će biti neophodan Bentil sličnog izdanja, posebno jer Panatinaikos ima vrlo stamene i snažne igrače u centarskoj liniji, uprkos tome što je povređen Litvanac Gudaitis.

Papajanis je trenutno jedini klasični centar, međutim, Derik Vilijams, u zavisnosit od postavke, Mateuš Ponitka, kao i Mancukas pokušaće da sa niskog posta defanzivno neutrališu ili smanje učinak Ganjanina.

Bentil je fizički snažniji od svih pomenutih igrača i u skladu sa tim, mogao bi vešto da ekspolatiše igru na niskom postu, od koje bi čitava ekipa trebalo da ima koristi, baš kao protiv Efesa.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari