Rekorder gladan golova 1Foto: EPA-EFE/ NEIL HALL

Realov superstar Kristijano Ronaldo je zvanično najbolji fudbaler sveta u 2017. godini, a njegov večiti rival u trci za najrazličitijim pojedinačnim dostignućima, Lionel Mesi, gura Barselonu ka novoj tituli prvaka Španije.

Obojica su ostala u senci centarfora Harija Kejna kada je u pitanju golgeterski učinak u poslednjih 12 meseci, jer je u dresu Totenhema češće bio strelac nego dvojica najmoćnijih igrača današnjice i više nego bilo ko drugi u ligama širom Evrope. Novi rekorder u postignutim het-trikovima tokom jedne sezone u Premijer ligi (osam), s tri gola je srušio Sautempton (5:2), pretekao čuvenog Alana Širera u broju udaraca u centar mete u jednoj kalendarskoj godini u PRL (stara „kota“ je bila 36, a nova je 39) i s 56 matiranja protivničkih golmana, na 52 meča, nadmašio Mesija (54), Ronalda, Roberta Levandovskog (Bajern) i PSŽ-ovog terminatora Edinsona Kavanija (53) u „poenterskom“ skoru od 1. januara do 31. decembra.

– Kada dođete u situaciju da vas porede sa takvim igračima, raznim Mesijima i Širerima, to je onda… to. Ili, evo sada, Mesi i Ronaldo toliko dugo dominiraju fudbalom, dvojica su najboljih koji su ikada igrala ovaj sport, pa i samo poređenje sa njima – izaziva sjajan osećaj. Meni je ova 2017. bila fantastična. I, kako uvek gledam da budem bolji nego što sam bio, a taj stav sam imao tokom cele karijere, tako ću da se ponašam i u 2018. godini. Samo da budem zdrav i prav – zadovoljno je podvukao crtu ispod prošlih 365 dana predvodnik „pevaca“. Širer je među prvima uputio čestitku dvadesetčetvorogodišnjem standardnom članu A reprezentacije Engleske.

– Kejn je opsednut postizanjem golova. Ima glad ‘“za loptom“ i za njenim smeštanjem u mrežu, pun je samopouzdanja i klasa je u svakom pogledu. On je brilijantan. Sećam se da sam pre par godina govorio da vredi 90 miliona funti, sada je to sigurno duplo više. Heri, samo nastavi da radiš dobro kao do sada – rekao je Širer.

Pre pet godina Totenhem je stao iza ovog talentovanog klinca i platio kompletno lečenje posle teškog povređivanja, a sada bi mogao dobro da zaradi na transferu momka sposobnog da igra u srcu šesnaesterca, iza napadača ili na krilu, a meta je najvećih evropskih klubova. Pre svih Real Madrida, koji će prema medijskim informacijama iz Španije već u ovom zimskom prelaznom roku „napasti“ Kejnov potpis i to ponudom vrednom 200 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari