Rekorder protiv jakog izazivača 1Foto: EPA/ JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Neverovatno, ali istinito, Sevilja i Inter nisu nikada naleteli jedno na drugo u bilo kom formatu takmičenja pod okriljem Evropske fudbalske federacije, a onda su se svim silama borili i izborili za finale Lige Evrope, pa će u večerašnjem istorijskom sučeljavanju odlučiti pobednika utešnog UEFA kupa za sezonu 2019/2020.

Da svet nije poklekao pod pandemijom korona virusa ime Čelsijevog naslednika na tronu dobili bismo još na kraju utakmice 27. maja u Gdanjsku (Poljska), ovako će se poslednjih 90 minuta (eventualno produžeci i penal serija), prekinute pa posle više meseci obnovljene borbe za vredan trofej, odigrati na stadionu u Kelnu (Nemačka).

S akterima koji su to apsolutno zaslužili, jer je specijalista za LE – Sevilja kao brzi voz protutnjala kroz grupnu rundu, a onda manje, više rutinski porušila prepreke u eliminacijama, dok se Inter ovoj trci priključio kao trećeplasirani tim u jednoj od skupina Lige šampiona, da bi ovog proleća i leta pokazao da mu je i te kako mesto i u novom izdanju LŠ.

– Pred nama je strašno veliki izazov, jer smo za protivnika dobili učesnika Lige šampiona, iza kog je mnogo velikih partija u tom takmičenju i posebno u nokaut fazi Lige Evrope. Italijani su ovde stigli jer imaju dovoljno igrača ekstra kvaliteta i veoma iskusnog trenera. Takvi će nas, sigurno, gurati do krajnjih granica. Samo na taj način možemo da dobijemo ovaj meč i pokažemo zašto je Sevilja rekorder Lige Evrope – smatra trener Sevilje Đulen Lopetegi.

Bilo da izabere omiljenu mu formaciju 4-3-3 ili se opredeli za slaganje ekipe u 4-5-1 sistem, čemu obično pribegava kada njegovi izabranici imaju tanji posed lopte, u fokusu šefa struke Andalužana biće odličan napadački tandem neroazura Romel Lukaku – Lautaro Martinez, sposoban da dejstvuje sa svih strana i iz sveg „oružja“.

– Lukaku je viši golgeterski nivo od svih protivnika naše odbrane ove evropske sezone. Tako fizički snažan, vrlo pokretljiv i brz, sjajan u prijemu lopte i šutu, spada u red najboljih centarfora na svetu. Moramo naći načina da ga stavimo pod kontrolu – divi se jednoj od svojih „meta“ defanzivac Žil Kunde.

Pomenuti Martinez, na drugoj strani, ne zazire od uloge blagog favorita.

– Učiniću sve što znam, mogu i umem da pomognem ekipi u pokušaju da sezonu završimo na trofejan način. Ovo mi je prvo finale u karijeri i vanredna prilika da uzmem svoj prvi trofej, to je nešto za šta vredi „iskrvariti“ na terenu.

Njegov šef Antonio Konte tek ima pregršt motiva u ovom meču, zato što mu je za dlaku izmakao skudeto u nedavno završenoj Seriji A i što mu je uprava, zbog javne prozivke na njen račun, (navodno) već ispisala otkaz i pre početka završnice LE počela da traži naslednika.

– Želimo da vratimo Inter na trofejnu stazu u Evropi, hoćemo da vratimo pehar u Italiju. I zato moramo da odigramo tako da nemamo za čim da žalimo kada prođe meč. Ako smo bolja ekipa, daj da to i pokažemo, a ako nas Sevilja nadigra onda ćemo joj sportski čestitati. Verujem u prvi scenario – zaključio je Konte.

Put Španaca do finala

* grupna faza LE

Karabag – Sevilja      0:3

Sevilja – APOEL 1:0

Sevilja – Dudelanž     3:0

Dudelanž – Sevilja     2:5

Sevilja – Karabag      2:0

APOEL – Sevilja 0:1

* osmina finala

Sevilja – Roma 2:0

* četvrtfinale

Vulverhempton – Sevilja        0:1

* polufinale

Sevilja – Mančester junajted   2:1

Put Italijana do finala

* grupna faza LŠ

Inter – Slavija (P)    1:1

Barselona – Inter      2:1

Inter – Borusija (D)   2:0

Borusija (D) – Inter   3:2

Slavija (P) – Inter    1:3

Inter – Barselona      1:2

* osmina finala

Inter – Hetafe 2:0

* četvrtfinale

Inter – Bajer  2:1

* polufinale

Inter – Šahtjor 5:0

LE/Kup UEFA trofeji

Sevilja: 2006, 2007, 2014, 2015, 2016.

Inter: 1991, 1994, 1998.

Pobedniku 4.000.000 evra

Ko bude bolji večeras odneće pehar iz Kelna, ali i ček na 4.000.000 evra, koliko je iz nagradnog fonda Evropske fudbalske federacije namenjeno i osvajaču tekuće Lige šampiona. Pre toga su Sevilja i Inter zaradili (po) 4,5 miliona u istoj valuti na ime plasmana u finale, 2,4 od ulaska u polufinale, 1,5 za učešće u rundi pre toga…

Hans-Diter Flik: Spektakl protiv PSŽ-a

Mada je njegov tim s 3:0 očitao lekciju o realizaciji neustrašivom Lionu i stigao do neverovatna 42 pogotka u jednoj sezoni Lige šampiona, pobedivši sve protivnike do nedeljnog meča sa Pari Sen Žermenom, Bajernov trener Hans-Diter Flik nije sasvim zadovoljan izdanjem nemačkog prvaka u polufinalu sa Francuzima.

– Znali smo da će biti teško. Odigrali su sjajno protiv Juventusa i Mančester Sitija. Taktički su dosta jaki i kao takvi su nam na početku stvarali dosta problema i neugodnosti. Bilo nam je jasno da moramo dobro da se branimo. Rekao sam svojim igračima uoči utakmice da Lionu ne smemo olako davati loptu ili prepuštati posed… Ipak, na početku, do prvog gola nije bilo sve onako kako smo se dogovorili – nema problem da prizna strateg Bavaraca.

Još mu je jasnije koliko se mora biti obazriv, pametan, snažan i tačan protiv Nejmara, Mbapea, Di Marije i ostalih zvezdi „svetaca“.

– PSŽ je dobra ekipa. Ne daju nam sada puno prostora za slavlje, jer se vrlo brzo treba pripremiti za to veliko finale. Biće to sjajna utakmica za gledaoce, rekao bih i s puno pogodaka. Ovo je ono o čemu sanja svaki fudbaler – igrati protiv najboljih u Evropi – raduje se Flik okršaju 23. avgusta u Lisabonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari