Evropsko prvenstvo u rukometu moglo bi danas da dobije prvog polufinalistu iz Novog Sada. Ukoliko Španija savlada Island čekiraće kartu za put u Beogradsku arenu kolo pre kraja i tako unovčiti dobre partije iz preliminarne grupe, ali i pobedu nad Hrvatskom.

„Crvena furija“ i u ovom meču moći će da računa na kompletnu postavu u kojoj su ravnopravno raspoređeni minuti provedeni na terenu. Ipak, najbolji među jednakima opet bi mogli biti Kanjelas i Ugalde, s tim da velika opasnost po golmana Islanda može doći i od Tomasa koji je bio nerešiva enigma za Hrvatsku. S druge strane, Island je u pobedi nad Mađarskom prvi put odigrao odbranu koja ga je krasila proteklih godina. Tim sa ostrva u Atlantiku nema skoro nikakav interes u večerašnjem meču, jer je praktično izgubio šanse za prolaz dalje i eventualnu odbranu bronze, ali bi mogao da pomrsi račune Špancima kao što je to bio slučaj i sa Mađarskom.

Meč odluke biće i duel između Francuske i Hrvatske jer bi u slučaju pobede susedi Srbije praktično jednom nogom već bili u Beogradu. Biće to repriza finala EP iz 2010. godine, s tim da „trikolorima“, koji su branioci titule, odgovara jedino pobeda kako bi čekali poslednje kolo i duel sa Islandom da i tim trijumfom i povoljnim raspletom u grupi pokušaju da se domognu polufinala. Glavni adut Francuske, kao i u prethodnim mečevima, biće golman Omeje, dok se „buđenje“ očekuje od Nikole Karabatića kako bi se u napadu pridružio odličnom Fernandezu.

– Nisam gledao nijedan meč Hrvatske na prvenstvu jer smo stalno igrali u isto vreme, ali radujem se svakom duelu sa njima i verujem u pobedu. Ne znam da objasnim zašto igram loše, međutim, to je tako, nekad lopta jednostavno neće da uđe u gol. U takvim situacijama najvažnije je sačuvati smirenost i dobro igrati u odbrani. Ipak, uopšte ne razmišljamo o mogućnosti da ne stignemo do završnice u Beogradu – istakao je Karabatić.

Hrvatska će u Spensu imati i podršku više hiljada svojih sunarodnika koji su svakim mečom sve brojniji u gradu na Dunavu. Najbolji igrač „kockastih“ Ivano Balić u potpunosti je podbacio na protekle četiri utakmice postigavši samo pet golova iz ukupno sedam šuteva, ali ukoliko igrač tog kalibra „proradi“ biće velika pretnja za svakoga.

U poslednjem meču dana snage će odmeriti Mađarska i Slovenija. Naši severni susedi imaju još kakve takve nade za prolaz u polufinale, dok Slovenija igra pretposlednji meč na rukometnoj smotri Starog kontinenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari