nikola jokićfoto EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Nikola Jokić je trenutno najbolji i najkompletniji košarkaš u NBA ligi. I mada ponekad deluje da je moguće zaustaviti ga i svesti učinak na podnošljuvu meru, u NBA znaju da je to gotovo nemoguće.

Za Srbina je važno da fizički bude spreman i mobilan. Kada spremu dovede do maksimuma, na NBA terenima postaje Supermen.

Stiv Ker je neko ko je kao strateg Golden Stejta osovjio već pet titula NBA šampiona. Zajedno sa četiri tokom igračkih dana u Čikagu i San Antoniju, isprofilisao se kao jedan od najuspešnijih protagonista u najkvalitetnijoj ligi na svetu.

Godinama već aktuelni selektor SAD posmatra ono što širom Amerike radi Nikola Jokić. Srbin je prošle sezone na superioran način predvodio Denver Nagetse do istorijske titule u NBA ligi. Nije bilo ekipe ni igrača kojeg ofanzivno nije do očaja dovodio, o čemu je posvedočio i sam Stiv Ker.

– Svi kažu: ‘Neophodan vam je neko ko će da brani Nikolu Jokića. Mislim da je Entoni Dejvis odigrao ključnu ulogu u našoj seriji prošle sezone protiv Lejkersa u drugom kolu. Jednostavno nam je uskratio prostor i igrao sjajno u obrani. On je ubedljivo najbolji obrambeni centar u NBA ligi – poručio je Ker na uvertiri onoga što će se ispostaviti kao suštinski u eksplikaciji Jokićevih ofanzivnih kvaliteta.

– A onda je Denver razbio Lejkerse, a Jokić je bio neverovatan. Dakle, ako se Dejvis muči sa Jokićem, onda se muče i svi ostali. Ne možete samo da pogledate i kažete da nam je potreban neko veliki i jak da čuva Jokića. Pre svega treba da razmislimo kako da delujemo, kako da igramo utakmicu kad protiv tebe igra takav tip – naveo je trener Golden Stejta, ponudivši javnosti jedno od potencijalno mogućih rešenja.

– Pa, uz pomoć plejmejkera, dodavanja, zagorčavajući mu život na sve moguće načine. To je ravnoteža koja je stvarno potrebna. Možete baciti velikog tipa na Jokića i to neće napraviti razliku. Ali u isto vreme, bićete manje efikasni u napadu.

Srpski reprezentativac je prošle sezone u plej-ofu odigrao 20 utakmica i prosečno je beležio 30 poena, 13.5 skokova i 9.5 asistencija. Naravno, bio je MVP finalne serije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari