Restart posle Evrolige 1Foto: Starsport

Sezona je za košarkaše Crvene zvezde završena u Evroligi. Sa 12, odnosno 14 pobeda iz vizure struke okarakterisana je kao uspešna, opet, pak, ima i igrača koji smatraju da cilj nije ostvaren zbog neplasmana u plej-of, ali kako bilo, crveno-beli će od večeras moći da se fokusiraju isključivo na obaveze u abaligaškim okvirima. U odbrani prvog mesta pred start doigravanja na Jadranu, Zvezdi su preostale još četiri utakmice, a večerašnja će biti protiv „mlađeg brata“ FMP (18.00).

Srpskog i regionalnog aktuelnog šampiona do kraja ligaškog dela, potom, očekuju dva gostovanja – Borcu i Budućnosti, odnosno duel sa Igokeom kod kuće.

Biće mu potrebno da ostvari još dve pobede i da matematički obezbedi prvo mesto pred početak plej-ofa.

Trener Dejan Radonjić večeras će biti u prilici da izvede najjači sastav, izuzev povređenih Lazića i Cirbesa i da pokuša da barem delimično rastereti one najopterećenije, što minutažom, tako i ulogama na terenu.

Među njima, Nikola Kalinić trebalo bi da bude igrač limitirane minutaže, s obzirom na to da je regularni deo Evrolige završio kao jedan od košarkaša sa najvećom prosečnom minutažom (30,5).

Zvezda se od Evrolige oprostila pred svojim navijačima na trijumfalan  način, u petak protiv Efesa, dok je FMP iste večeri igrao regionalni derbi sa ekipom Budućnosti i izgubio ga u poslednjim sekundama košem Džastina Kopsa (77:79).

„Panteri“ su, izvesno, najprijatnije iznenađenje ove sezone u ABA ligi. Dokaz tome jeste i sam plasman u plej-of, kao i prilika da se do kraja ligaškog dela bore sa Igokeom za peto mesto i serijal protiv Podgoričana,mada neće biti iznenađenje da i na toj poziciji FMP dočeka Budućnost, s obzirom na to da ima pobedu više u odnosu na Cedevita Olimpiju (obe ekipe ima da odigraju još tri utakmice).

Trener Nenad Stefanović, u svojoj debitantskoj sezoni na klupi FMP, samim tim i vođenja jedne ekipe na Jadranu, uradio je značajne stvari i stvorio tim kadar da se ravnopravno bori sa svakim, posebno u Železniku.

I kroz prizmu gostujućih rezultata, FMP je u grupi uspešnijih ekipa, s obzirom da ima polovičan učinak (6-6), da zauzima peto mesto, sa pozitivnom koš razlikom.

Možda bi rezultati FMP bili još bolji da pred sam kraj 2021. čitavu ekipu nije oborio korona virus, što se drastično, potom, odrazilo na rezultate.

„Panteri“ su u tom periodu bili vezali osam poraza na devet utakmica. Negde od duela sa Cibonom kod kuće 13. marta počeli su sa stabilizacijom forme, nanizavši četiri pobede kojima su zacementirali mesto u plej-ofu.

Prelom ruke Gareta Nevelsa dogodio se u tom periodu; Amerikanac je propustio poslednjih devet mečeva a njegov doprinos na oba kraja terena je nemerljiv. FMP je u hali „Aleksandar Nikolić“ namučio i preznojio košarkaše Partizana i nema sumnje da će nešto slično pokušati i u meču sa Zvezdom, pogotovo ako se zna da je poslednji trijumf nad crveno-belima ostvario pre više od deset godina.

Levoruki plejmejker, Brajs Džons najbolji je igrač i strelac FMP ove sezone (15,5p, 6,7as).

Nukleus čine iskusni i prekaljeni igrači poput Tasića, Izundua, Radonjića, Nerandžića, međutim u poslednje vreme viđene su i fine minijature mlađih nalik Simoviću, Pavićeviću, Šaranoviću i Vujačiću. FMP ima četvrti najbolji napad u ABA ligi (81,8p) i neretko se mečevi „pantera“ završavaju sa velikim brojem poena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari