Takmičari u individualnim sportovima dolazili su do astronomskih visina daleko težim putem od onih u kolektivnim sportovima gde ne zavisi baš sve samo od njih. To posebno važi za tenis. Na tom putu najveću podršku imali su od porodice i trenera, a tek onda od javnosti i navijača.

Međutim, ne tako mali broj igrača „belog sporta“ je za najveći kamen spoticanja i „neprijatelja“ imao upravo incidentne roditelje zbog kojih im se ime često provlačilo u štampi. Da nedavni incident u međuvremenu suspendovanog Džona Tomića, oca Australijanca hrvatskog porekla Bernarda Tomića, koji je udario njegovog sparing partnera Francuza Tomasa Druea i polomio mu nos, nije usamljen slučaj pobrinuli su se brojni „brižni“ očevi.

Apsolutni „šampion“ po skandalima koje je pravio je Damir Dokić, otac srpsko-australijske teniserke Jelene. Vrhunac njegovih izgreda bio je 2009. kada je osuđen na 15 meseci zatvora zbog pretnji upućenih ambasadorki Australije u Srbiji i nelegalnog držanja oružja na porodičnom imanju. On je uhapšen 6. maja u svojoj kući u Vrdniku, a Opštinski sud u Rumi ga je osudio jer je pretio da će ubiti ambasadorku Australije posle, po njegovom mišljenju, pogrešno interpretiranih izjava njegove ćerke u australijskim medijima da ju je on zlostavljao.

Jelenini problemi sa ocem počeli su mnogo pre toga. Damir Dokić je 1999. opomenut zbog nedoličnog ponašanja na turniru u Edgbastonu. On je izbačen sa tribina jer je u alkoholisanom stanju glasno navijao tokom meča, a potom i legao na ulicu ispred stadiona. Naredne godine Dokić se na Australijan openu sukobio sa televizijskim kamermanom, a pet meseci kasnije izbačen je sa Vimbldona zbog toga što je pocepao englesku zastavu i polomio mobilni telefon jednog novinara. Zato je Jelenin uspeh igranja u polufinalu ostao u očevoj senci. Otac Dokić je 2000. izbačen i sa US Opena jer je konstantno bio u sukobu sa osobljem turnira, zbog čega je kažnjen sa šest meseci zabrane prisustvovanja mečevima na WTA turnirima. U Srbiju se vratio 2001. nakon što je optužio nadležne da je žreb u Melburnu namešten protiv njegove ćerke. Dokićeva je 2002. zatražila od turnira u Lincu da ne izdaja akreditacije njenim roditeljima Damiru i Ljiljani jer se Damir prethodno u Filderštatu sukobio sa njenim verenikom, brazilskim vozačem Formule 1 Enrikeom Bernoldijem. Jelena je uzela državljanstvo SCG, ali je već 2003. prekinula odnos sa porodicom i vratila se u Australiju.

– Trebalo bi da se desi neverovatno čudo da bi se moj otac promenio. Ne mislim da će se to dogoditi. Igram tenis i imam svoj život i samo to želim. Poznajem ga i ne vidim mogućnosti. Različiti smo i oko većine stvari se ne slažemo – bile su reči kojima se Jelena Dokić izvinila australijskoj javnosti po povratku.

Incidenti roditelja pratili su i druge teniserke. Tako je Ričard Vilijams, otac Serene i Venus Vilijams, tvrdoglavim odlukama i rasističkim izjavama umalo koštao devojke karijere. Tokom US opena 2000. je Irinu Spirleu, protivnicu starije Venus, nazvao „velikom belom ćurkom“, a vređao je i oca Meri Pirs. Već sledeće godine sukobio se i sa publikom u „domaćem“ Indijan Velsu. Naime, sestre su trebale da se sastanu u polufinalu ali je Venus predala meč Sereni bez borbe, zbog čega je izviždana tokom finala sa Kim Klajsters. Ričard je posle izjavio da su zvižduci za pozadinu imali rasnu osnovu, zbog čega se sestre nikada nisu vratile na „peti grend slem“.

Na stubu srama je bila i Ruskinja Marija Šarapova. Tokom četvrtfinala Australijan opena 2008. Juri Šarapov je rukom na vratu gestikulirao prema Žastin Enan, što je Belgijanka shvatila kao pretnju u duelu sa njegovom ćerkom. Rus se branio konstatacijom da je samo upotrebio holivudsku gestikulaciju koja znači „dokrajči protivnika“, dok je Marija dodala da Enan možda i ne bi tako reagovala da nije ubedljivo poražena sa 2:0 (6:4, 6:0).

Još jedna najbolja igračica sveta pretrpela je kritike zbog ponašanja oca. Februara ove godine na turniru u Dohi Pjotr Voznijacki, Karolinin otac, je tokom meča sa Monom Bartel u drugom setu napravio incident. Nezadovoljna jednom sudijskom odlukom Karolina je ušla u raspravu sa sudijom u stolici, a onda se umešao Pjotr, inače njen trener. Sudija ga je suspendovao sa turnira, ali Danac nije ispoštovao ovu naredbu već se samo preselio na tribine, zbog čega je usledila nova kazna.

Očevo bogatstvo

Za tenis slovi da je jedan od najskupljih sportova i da su često potrebna velika porodična odricanja u nedostatku novca. Međutim, novac je bio glavna prepreka Ernesta Gulbisa da dosegne teniske visine. Njegov otac je, prema analizama, treći najbogatiji čovek Letonije, a kako je Ernest imao sve što poželi sumnja se da se nije dovoljno posvetio tenisu, već da je ostao samo prosečan igrač sa usponima i padovima.

Tužba Pirsove

Francuska teniserka Meri Pirs podnela je 1993. tužbu protiv oca Džima zbog fizičkog maltretiranja tokom tinejdžerskih dana. Ova tužba je prihvaćena, a Pirsova je dve godine kasnije osvojila Australijan open, a onda i Rolan Garos 2000.

Manji incidenti u Srbiji

Roditelji srpskih tenisera, za razliku od inostranih, nisu izazivali veće incidente na ATP i WTA turu. Roditelji Ane Ivanović, Janka Tipsarevića i Viktora Troickog nisu poznati široj javnosti. Tek u nekoliko navrata najglasnija je bila Snežana Janković, Jelenina majka koja je samostalno prati, a koja je kritikovala publiku zbog slabe podrške Fed kup timu Srbije, negodovanja na račun njene ćerke, ali je i otvoreno verbalno napadala Anu Ivanović. Porodica Đoković je čvrsto uz Novaka na skoro svim turnirima. Jedini pravi sukob porodica Đoković je imala sa sportskim komentatorom Nebojšom Viškovićem kojeg su optužili da navija protiv Novaka tokom prenosa na RTS, zbog čega je navodno napustio javni servis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari