Ronaldo i dalje i "najbolji" i "najgori" 1foto EPA-EFE/Juanjo Martin

Revanš utakmicama Ajaks – Benfika (prvi meč 2:2) i Mančester junajted – Atletiko Madrid (1:1) večeras se nastavlja takmičenje u osmini finala Lige šampiona.

Utakmice u Amsterdamu i Mančesteru nalaze se u dubokoj senci krize u Pari Sen Žermenu nakon prošlonedeljnog ispadanja od Reala u Madridu, kao i situacije sa Čelsijem, koji se našao na ivici gašenja kao koleteralna šteta krstaškog rata britanske vlade protiv Romana Abramoviča, vlasnika aktuelnog šampiona Evrope.

Zli jezici bi mogli da kažu da ove vesti i jesu zanimljivije od ishoda večerašnjih mečeva, posebno zbog činjenice da ni jedan od ova četiri tima nije među favoritima za osvajanje ovog takmičenja.

Ishod duela dva posrnula velikana u Mančesteru mogao bi konačnom pobedniku da spasi sezonu i ulije novu snagu pred finiš u kom će se odlučivati o trofejima.

Junajted je u Madridu prikazao lošu partiju, ali je do izjednačenja i nade da može da se dočepa osmine finala došao u finišu utakmice. Letargična ekipa privremenog menadžera Ralfa Ragnika je za vikend pobedila Totenhem sa 3:2 i konačno pokazala borbenost i karakter, a Ragnik je rekao da je to bio pravi odgovor na seriju razočaravajućih rezultata u poslednje vreme.

Ključni igrač tog trijumfa bio je Kristijan Ronaldo, koji je postigao sva tri gola, ali za kojeg ostrvski mediji kažu da je „najbolja i najgora tačka tima“.

Naime, Ronaldo je još uvek veliki igrač, jedini fudbaler top klase u svom timu, ali mu je, s drge strane, uloga u timu takva da njegova igra bez obaveza pravi puno problema ekipi u defanzivnoj fazi igre.

Ekipa trenera Čoloa Simeonea je popravila formu od prvog duela ova dva tima i pobedila u sve tri utakmice u prvenstvu, ali su i dalje daleko od prvog mesta i šanse da ugroze vodeći Real.

Zbog toga je za „jorgandžije“ Liga šampiona jedino takmičenje u kojem mogu da dođu do trofeja.

Ključni igrač domaćih biće Ronaldo, koji je sa tri pogotka protiv Toenhema postao najbolji strelac u istoriji fudbala sa 807 golova u zvaničnim takmičenjima, od čega je 25 postigao na mečevima protiv Atletika.

S druge strane sudbina Atletika će u mnogome zavisiti od Žoaoa Feliksa, koji je na četiri od poslednjih pet utakmica Madriđana postigao prvi gol za svoj tim.

Ajaks je favorit u duelu sa Benfikom barem po onome što je ekipa pokazala u prvom meču u Lisabonu, kada su nadigrali domaćina i dva puta bili u vođstvu. Takođe, u ovogodišnjem ciklusu Lige šampiona zabeležili su pobede na svim mečevima na svom stadionu.

Mali problem predstavlja nešto lošija igra odbrane tima, koja je na četiri od poslednjih pet mečeva primila makar dva gola.

Benfika je za vikend remizirala sa Vizelom (1;1) u šampionatu Portugalije i tako gotovo izgubila sve šanse da osvoji titulu. To znači da je Liga šampiona jedino takmičenje u kojem mogu da dođu do trofeja, bar u teoriji.

Ključni duel ove utakmice trebalo bi da vode napadač Ajaksa Sebastijan Haler i centralni bek Benfike Jan Fertongen. Haler, reprezentativac Obale Slonovače, ove sezone je postigao 11 golova u Ligi šampiona.

Fertongen, koji je karijeru počeo u Ajaksu, godinama je bio jedan od najboljih defanzivaca u Evropi, međutim, u poslednje vreme njegova karijera je u padu.

Revanši 1/8 finala

Bajern – Salcburg    7:1 (1:1)

Liverpul – Inter        0:1 (2:0)

Mančester siti – Sporting  0:0 (5:0)

Real – PSŽ 3:1 (0:1)

Mančester junajted – Atletiko     21.00 (1:1)

Ajaks – Benfika        21.00 (2:2)

  1. mart

Juventus – Viljareal 21.00 (1:1)

Lil – Čelsi       21.00 (0:2)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari