Ronaldo za nesanicu Simeonea 1Portugalska veza: Ronaldo i Fernandez foto EPA-EFE/PETER POWELL

Dva rezultatski uzdrmana giganta ove sezone namerili su se jedan na drugog u osmini finala Lige šampiona.

Atletiko će večeras ugostiti Mančester junajted u prvom meču serijala za prolaz u četvrtfinale elitnog takmičenja (21.00) u okolnostima u kojima se nije nalazio godinama unazad. Benfika je takođe u promenljivoj formi, a naspram sebe će u Lisabonu imati silno motivisani Ajaks (21.00).

Za sve fenomenalne rezultate u poslednjoj deceniji “jorgandžije” mogu da zahvale Čolu Simeoneu, stručnjaku koji je na osoben način uspeo da izdigne Atletiko u ravan sa Realom i Barselonom. Osvojenim dvema titulama u Primeri i isto toliko puta odigranim finalima Lige šampiona, Argentinac je zaslužio “doživotni kredit” u plavo-crvenom delu Madrida, međutim, ovosezonski rezultati, pogotovo u domaćem prvenstvu, prvi put su upitnim postavili ostanak Simeonea na klupi Atletika.

Španski mediji su neuspehe na terenu povezali i sa lošim ambijentom u ekipi, tačnije ispoljenim nezadovoljstvom najiskusnijih, odnosno najtalentovanijih igrača. Navodno, pojedinci su nezadovoljni tretmanom, a mediji su u tu grupu svrstali i najtalentovanijeg Žoaa Feliksa, za čiji je fudbalski potencijal Atletiko svojevremeno platio Benfici više od 100 miliona evra.

Umeo je, doduše, i sam Simeone da javno iskritikuje Portugalca za nekonstantnost u formi. Dokazani Koke i Stefan Savić, uz Jana Oblaka, pokušavaju da smire situaciju koja je dodatno pogoršana nakon poraza kod kuće od poslednjeplasiranog Levantea doživljenog 16. februara u odloženom meču domaćeg prvenstva.

Večerašnji duel sa Junajtedom, s druge strane, ozvaničiće devetu uzastopnu sezonu u kojoj su se Madriđani plasirali u nokaut fazu najelitnijeg takmičenja. Da im mečevi kod kuće jednostavno prijaju, potvrđuje i činjenica da nisu izgubili poslednjih 14 mečeva u Ligi šampiona, od kojih su čak devet završili na trijumfalan način.

Simeone će moći da računa gotovo na sve igrače, a jedino su od potencijalnih startera roviti Himenez i Grizman, dok je Lemar u “kovid karantinu”.

Junajted je u prestonicu Španije stigao u još gorem igračkom stanju. Od poslednjih pet utakmica dobio je samo dve, doduše obe pred dolazak na megdan Atletiku (Lids i Brajton). Nalik Simeoneu, ni Ralf Rangnik nema većih kadrovskih problema, a najveći su oni koji se odnose na način rada i tretman najboljih pojedinaca.

Nedavno je osvanuo tekst u kojem su se igrači žalili na to što treninge vodi Rangnikov pomoćnik, dok nemački stručnjak čitav proces rada posmatra sa strane. Istovremeno, igračima često nisu najjasnije instrukcije šefa struke kao ni razlozi zbog kojih je, recimo, Hari Megvajer nedodirljiv, uprkos brojnim kiksevima, dok su Ronaldo, Fernandez, Rašford sve više podložniji alternativnim rešenjima.

Junajted, generalno, ima veoma loša iskustva u Španiji, s obzirom na to da je od poslednjih sedam samo u jednom meču Lige šampiona slavio na Pirinejskom poluostrvu. Takođe, “crvenim đavolima” ukupan procenat uspešnosti protiv španskih ekipa u evropskim kupovima, u gostima, svega je 21 odsto.

Iako nisu u ljubavi, Rangnik će se sigurno večeras osloniti na Ronalda. Kao neko kome statistički podaci u velikoj meri određuju taktičke principe i kadrovska rešenja, Nemac je svestan efikasnosti Portugalca u mečevima sa Atletikom. Naime, Ronaldo je na 35 utakmica protiv “jorgandžija” postigao čak 25 golova i jedino bolji skor u karijeri ima u serijalu sa Seviljom.

Benfika se nakon poslednjeg remija sa Boavištom (2:2) i definitivno oprostila od trke za titulu u prvenstvu Portugala (12 bodova zaostaje za vodećim Portom). Činjenica da su se prvi put plasirali u nokaut fazu Lige šampiona u poslednjih pet godina, jeste uspeh za izabranike Nelsona Verisima, uprkos lošim igrama u tekućoj takmičarskoj godini.

U Benfici, ipak, mogu graditi optimizam na osnovu činjenice da na La Lužu imaju odličan skor protiv holandskih ekipa od sedam pobeda na poslednjih osam mečeva.

Ajaks je pod vođstvom Erika ten Haga u duelima sa portugalskim predstavnicima ostvario tri pobede, uz još jedan remi. Ukoliko trijumfuju večeras, “kopljanici” bi postali prvi tim van “liga petice” koji je u Ligi šampiona vezao sedam pobeda.

U Lisabonu dobro pamte poslednje gostovanje Ajaksa, Sporting je deklasiran rezulzatom 1:5 i to kao aktuelni šampion Primeire. Dušan Tadić trebalo bi da kao kapiten predvodi četvorostrukog šampiona Evrope. Srpski as je u dosadašnjem delu Lige šampiona postigao jedan gol, uz dve asistencije.

Crvena” serija Atletika

Sam stil igre na kojem insistira Čolo Simeone, doslednost u kontaktima, grubim startovima i pedantnosti u pomeranju linija, odnosno defanzivnim kretnjama doveli su do toga, između ostalog, da se Atletiko nalazi u opominjućoj i zabrinjavajućoj seriji od čak sedam poslednjih utakmica na kojima su “jorgandžije” dobile crvene kartone. Preciznije napisano, Atletiko je na poslednjih sedam mečeva Lige šampiona dobio ukupno osam crvenih kartona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari